Smarta idén: Prenumerera på kläder

Intresset för ett mer hållbart konsumerande av kläder blir allt större. Second hand, klädbibliotek och klädbytardagar är mer inne än någonsin. Nu har ytterligare ett koncept utvecklats här i Göteborg – Something Borrowed.

  • Publicerad 15:00, 6 maj 2018

– Vi har haft tusen olika, dåliga, idéer innan vi kom fram till at det var det här vi skulle göra, säger Madlén Fondén.

Den 14 mars i år startades företaget Something Borrowed, officiellt, upp med kontor i Sisjön men affärsidén har legat och grott ända sedan i september 2016. Daniella Letica och Madlén Fondéns verksamhet bygger på att du som kund prenumererar på kläder som du använder en tid och sedan skickar tillbaka när du får nästa laddning kläder.

– Det är ett enkelt sätt att utvidga din garderob på ett mer hållbart sätt, säger Daniella Letica

Båda möttes på samma utbildning här i Göteborg. De märkte snabbt att de jobbade väldigt bra ihop och beslöt sig för att starta något tillsammans.

– Då Daniella senare började plugga på textilhögskolan och jag på entreprenörsutbildningen på Chalmers kände vi att vi skulle kunna komplettera varandra väldigt bra, säger Madlén.

Trots att det inte var längesedan de startade upp går deras affärsidé redan bra men exakt hur många prenumeranter de fått så här långt vill de inte avslöja.

– Det är många som är nyfikna på hur många kunder vi har fått sedan lanseringen, men vi har valt att hålla lite på den siffran till en början, säger Madlén.

Hållbarhetstänket är en viktig del i hela kedjan av deras affärsidé från kunden till deras samarbetspartners. Men att hitta kläderna och företagen som vill samverka är inte det lättaste.

– Det är en stor del av vårt arbete och inte alltid så lätt. Klädföretagen som redan jobbar mycket med hållbarhet är ofta väldigt entusiastiska när vi hör av oss. Men de stora modekedjorna kan vara lite tveksamma. Mycket för att de kanske inte vet var deras kläder kommer hamna och för att de kanske har svårt att se om vi konkurerar med dem eller kompletterar dem, förklarar Madlén.

Men hon och Daniella är säkra på att deras koncept kommer att växa och de satsa just nu hårt för att marknadsföra sin idé genom Facebook och Instagram. Och nyligen blev de även omnämnda på Carolina Gynnings blogg.

– Vi jobbar mycket med influencers som exempelvis Carolina Gynning för vi tror att det här är en så pass ny grej att man behöver få det rekommenderat av en vän eller förebild för att våga testa, säger Daniella.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Förslaget: Nya lokaler till Trollängsskolan

Nyheter Flera skolor och förskolor i Göteborgs stadsdelar närmar sig sin så kallade tekniska livslängd. Så även Trollängsskolan. Nu föreslår fastighetsnämnden att skolans lokaler ska ersättas.söndag 27/5 16:15

Guide: Bästa tipsen till mors dag

Nyheter Så här kan du uppvakta mamma "Mor, lilla mor, vem är väl som du." På söndag är det mors dag och det ska såklart firas. Här har vi samlat bästa tipsen för dig som behöver lite inspiration.söndag 27/5 9:15

"Stor risk att S förlorar makten"

Nyheter Statsvetare Folke Johansson om S De betraktas som ansvariga för allt som varit problematiskt. Och de kan inte skylla ifrån sig. Det menar statsvetaren Folke Johansson, som tvivlar på att Socialdemokraterna kommer att få förtroende...lördag 26/5 11:20

Traditionell rock och glittrande elegans när Soffan väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Socialdemokraten...lördag 26/5 6:40

Göteborg halkar efter i bostadsbyggandet

Nyheter Få lägenheter och nästan bara bostadsrätter Bara hälften av det antal bostäder som behövdes byggas förra året blev färdigställd, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Dessutom var mindre än 20 procent av de färdigställda bostäderna...fredag 25/5 16:40

Trendbrott: Brottsligheten minskar kraftigt i Bergsjön

Nyheter Narkotikabrott, skadegörelse och våldsbrotten har minskat Bergsjön har länge haft problem med brottslighet. Nu ser trenden ut att vända tack vare samverkan mellan polis och flera aktörer. "Det finns ingen enskild insats som kan ge resultat. Fler måste...fredag 25/5 16:07

Mässa med massa musik

Nyheter Finstämt när gitarren står i centrum på Hisingen Runt 4000 personer väntas dyka upp när Nordens största gitarrmässa, Fuzz Guitar Show, arrangeras i Eriksbergshallen nu i helgen. Projektledaren Ulf Zackrisson ser fram emot mässan: "Det är en stark...fredag 25/5 15:40

Vi är GBG

    Vi är GBG