SMARTA KARTAN. I nya versionen, 2.0 finns nya funktioner. Foto: Kollaborativ Ekonomi Göteborg

Smarta kartan 2.0 hjälper dig att leva hållbart

​Låna, byta, hyra eller ge bort prylar. Det budskapet vill Smarta kartan förmedla och visar vägen till Göteborgs hållbara utbud av tjänster och varor. Nu släpps en uppdaterad version.

  • Publicerad 14:51, 3 apr 2019

Allt fler göteborgare föredrar att hyra, dela, byta eller låna istället för att köpa nytt.

Så ska göteborgarna dela grejer med varandra

Smarta kartan lanserades 2016 i ett samarbete mellan föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg och Göteborgs Stad, för att ge göteborgarna en bättre överblick över möjligheterna till att dela med sig. På kartan finns allt från cykelkök, bytesgrupper och solidariska kylskåp till gratisbutiker, samåkningsgrupper och digitala plattformar.

– Genom Smarta kartan är tanken att vi underlättar för invånarna till en hållbar livsstil som både är resurseffektiv ur ett miljöperspektiv och smart för plånboken. Samtidigt ser vi att delningsekonomin ofta leder till ökad gemenskap och nya möten mellan människor vilket också är positivt, säger Tove Lund, samordnare för Sharing City Göteborg och planeringsledare i Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Här öppnar Sveriges första leksaksbibliotek

Nyhet: Öppettider

Nu är det dags för en uppdaterad version av Smarta kartan. På den nya kartan finns bland annat en funktion som visar öppettider. En annan nyhet är att Smarta kartan finns översatt till engelska.

– Att vi nu förbättrat Smarta kartan digitalt är bara ett delmål. Det viktigaste nu är att göteborgarna också inspireras av Smarta kartan till att gå ut och besöka och testa olika delningsinitiativ vi har i Göteborg. Det har vi bland annat gjort genom att använda storytelling och intervjua personer som står bakom de olika initiativen, säger Jonathan Mattebo Persson, projektledare för Smarta kartan och medgrundare till föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg.

Smarta kartan hittar du här.

Tre nya Fixotek ska få fler att lappa och laga

Smarta idén: Här får sopnedkasten ny hållbar funktion

Lanseringsevent på Arena Första Lång

I samband med att det släpps en uppdaterad version av Smarta kartan bjuds göteborgarna in till ett lanseringsevent för att tillsammans med andra testa den nya plattformen.

När: Torsdag den 4 april, kl. 18-20
Var: Arena Första Lång, Första Långgatan 17B, Hållplats Järntorget


Hur: Ingen anmälan krävs, kostnadsfritt

Mer info: smartakartan.se

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11