Framtida forskare? Ett 20-tal elever från Lövgärdesskolan får i år igen möjlighet att få inblick i läkemedelsindustrin. Foto: Mentor Sverige

Smarta knepet för att locka elever till naturvetenskapen

Elever från Lövgärdesskolan får återigen en unik inblick i läkemedelsindustrin. Det är AstraZeneca i samarbete med Mentor Sverige som vill inspirera elever på högstadiet att välja naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet. "Det handlar om deras framtid", säger rektorn.

  • Publicerad 11:50, 12 sep 2019

– Innan visste jag inte vad jag ville bli, jag funderade på modell, skådespelare eller psykolog. Sedan insåg jag att det inte var något som passade mig. Jag är en nyfiken person som vill ha ett spännande jobb där man utvecklas. Jag har alltid varit intresserad av att forska om mediciner och bakterier och träffarna fick mig att inse det, säger Nikola Irena, som deltog förra årets mentorprogram.

I mitten av september är det dags för en ny omgång av programmet, där ett 20-tal elever i årskurs nio från Lövgärdesskolan får möjlighet att besöka läkemedelsföretaget AstraZenica.

Tanken är att under fyra tillfällen få ta del av forskares vardag, inblick i arbetslivet och samtidigt väcka intresse för nya ämnesområden och yrkesdrömmar.

”Handlar om deras framtid”,

Marika Andersson, rektor på Lövgärdesskolan menar att fjolårets besök bidrog till att årskurs nio ökade sina studieresultat.

– Det betyder jättemycket att man väljer att satsa på eleverna på Lövgärdesskolan. De blir delaktiga i ett program under ett år som handlar om deras framtid. Då är det inte bara lärare och rektorer som säger att vi tror på er och er förmåga, utan en utomstående som säger ”det här kan ni också jobba med”, säger hon i ett pressmeddelande.

Elever skapar konst på spårvagnsresan

Från AstraZenecas sida ser man på mentorskapet som en långsiktig investering som gynnar såväl samhället som företaget.

– Proffsmentorprogrammet visade tecken på förändrade attityder, studiemotivation och gymnasieansökningar för de ungdomar som var med. Jag är mycket imponerad över hur väl det föll ut. Det är dessutom en fantastisk upplevelse för alla oss som var med från AstraZeneca. Vårt mål med Proffsmentorprogrammet är att på riktigt göra skillnad för ungdomarnas attityd till teknik och naturvetenskap och att motivera dem till vidare studier, säger Matti Ahlqvist, Site Director på AstraZeneca, Göteborg.

Beskedet: Skolorna som sticker ut i Göteborg

Emmaskolan – bäst i test

Om Mentor Sverige

Mentor Sverige är en ideell organisation som arbetar för att ge ungdomar i åldern 13–17 år självkänsla och kraft att växa genom mentorskap. Tillsammans med engagerade företag, skolor och vuxna genomför Mentor mentorskapsprogram för unga, ger stöd till föräldrar, sprider kunskap och bildar opinion. Mentor har sitt huvudkontor i Stockholm men har verksamhet på många olika platser runt om i Sverige.

Källa: mentor.se.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11