Övervakning. Kamerorna som ska sättas upp på parkeringar i centrala Göteborg är till för att registrera bilarnas nummerskyltar. Foto: Mostphotos

Smarta lösningen när var tredje p-plats försvinner

Inom två år kommer var tredje parkeringsplats i centrala Göteborg att vara borta. Med hjälp av övervakningskameror på 28 parkeringar i centrum vill det kommunala parkeringsbolaget hålla koll på var folk parkerar.

  • Publicerad 11:40, 8 aug 2017

Det kommunala parkeringsbolaget, Göteborgs stads parkering, planerar att sätta upp övervakningskameror på 28 platser i centrala staden. Det handlar främst om parkeringshus som Focushuset i Gårda och p-huset på Skolgatan i Haga men också om öppna ytor som Heden.

–Vi behöver ett effektivt sätt att mäta beläggningen. Det byggs mycket i Göteborg och många parkeringsplatser försvinner så det är viktigt att man enkelt och smidigt kan se var de lediga platserna finns, säger Dennis Ahlborg, IT-chef på Göteborgs stads parkering.

Hela en av tre parkeringsrutor kommer försvinna de närmaste två åren och när parkeringsbolaget har koll på var bilarna står kan de, med hjälp av hänvisningsskyltar, likt de som redan finns vid Heden och Stora teatern, informera bilisterna om var det finns platser över.

På det sättet kan alla Göteborgs stads parkeringar i centrum börja användas mer effektivt.

Reagerar inte på människor

Kamerorna som ska sättas upp ser ut som vanliga kameror och det kommer att finnas skyltar som förklarar vad de är till för. Men den som känner sig övervakad av det nya systemet har ingenting att oroa sig för, menar Dennis Ahlborg.
– Vi kommer inte att filma människor, de här kamerorna tar bara upp förhållandet mellan vitt och svart, de ska läsa av bilarnas registreringsskyltar.

Kamerorna startar först när det kommer en bil och om en människa befinner sig intill bilen så syns bara en svart siluett. Däremot registreras vilka bilar som befunnit sig på en viss plats en viss tid.
– Så är det, men så är det ju med kamerorna för trängselavgifter också, säger Dennis Ahlborg.
– Dessutom får inte informationen sparas så länge.
Bilderna som tas är stillbilder som får lagras i maximalt två månader. Göteborgs stads parkering hoppas ha kamerorna på plats vid årsskiftet och så småningom är det tänkt att de även ska börja användas för betalning.

Tidigare i år har Göteborg Direkt berättat om betalningssystemet på Frölunda torg där kameror registrerar bilar som kör in och ut från området. Problemet var att systemet inte alltid fungerade som det skulle och människor fick betala stora summor när kamerorna inte registrerat att de kört iväg.

Riskerar vi att få det problemet över hela staden nu?
– Nej, skillnad är att vi inte kommer börja ta betalt med det här systemet innan allting fungerar, och även då kommer det vara frivilligt, säger Dennis Ahlborg.
Planen är att en testgrupp med kunder ska börja använda betalsystemet i slutet av 2018, och om allt fungerar vill parkeringsbolaget lägga till ett alternativ i den redan befintliga betalappen så att den som vill kan låta kamerorna checka in och checka ut bilen vid parkering.
Vad kommer det här kosta?
– Det är svårt att säga eftersom upphandlingarna inte är klara men att installera kameror på de 28 platserna kan kosta några miljoner, säger Dennis Ahlborg.

De kommande parkeringskamerorna

Kamerorna ska inledningsvis sättas upp på 28 parkeringsplatser i centrala Göteborg, fler kan komma efter hand.
De mäter förhållandet mellan vitt och svart och känner inte igen människor. De tar endast stillbilder och inget ljud. Beroende på upphandlingen kan kamerorna sättas upp omkring årsskiftet. De ska först mäta beläggning och var det finns lediga platser. Så småningom ska de även ingå i ett frivilligt betalningssystem via p-bolagets app.
Källa: Göteborgs stad

Så fungerar tekniken

Beroende på hur upphandlingarna går kommer ett av följande två system att användas: LPR (License plate recognition) eller ANPR (Automatic number plate recognition). Båda bygger på samma teknik.

En kamera fotar varje fordon som åker in eller ut från en parkeringsyta. I bildrutan för kameran definieras ett område där kameran letar efter registreringsskylten. Information om registreringsnummer och tid lagras i ett system. Bilderna får sparas i maximalt två månader.
Om bilarna fotas på både in- och utvägen kan systemet även användas för betalning.
Källa: Göteborgs stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG