Dela. Ny tjänst gör det möjligt för privatpersoner att hyra ut sin bil när man inte använder den. Carl Törnström visar upp appen som tar hand om allt. Foto: Ciao Ciao Carsharing

Smarta tjänsten: Hyr grannens bil

Att låna, byta eller dela tjänster och prylar istället för att köpa nytt blir allt vanligare. Men det har saknats en bra delningstjänst för privatpersoners bilar. Det anser gänget bakom den nya bilappen Ciao Ciao. ”Som Airbnb fast för bilar”, säger en av initiativtagarna.

  • Publicerad 08:39, 13 jun 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Nu kan privatpersoner dela bilar med varandra på Hisingen. Det är områdena kring Kville och Lundby som är först ut i bildelningstjänsten Ciao Ciaos pilotprojekt.

Redan efter drygt en vecka från lansering har 350 personer visat intresse för tjänsten.

Det handlar om att privatpersoner nu kan hyra bil av sina grannar när bilarna är tillgängliga.

– Vi upplever en frustration i att så många bilar står stilla helt i onödan. Vår tjänst gör att du kan låsa upp en bil med hjälp av mobiltelefonen och sedan köra iväg. Privatpersoner kan hyra bil och grannen kan tjäna pengar på sin bil istället för att den bara står och kostar, säger Carl Törnström en av upphovsmännen bakom den nya appen.

Smarta kartan 2.0 hjälper dig att leva hållbart

"Dela för miljön"

Han pekar på rapporter som visar att många bilar i stadsmiljöer står stilla 95 procent av tiden och menar att våra resurser måste användas på ett bättre sätt för att rädda vår miljö; ett sätta att göra det är att dela.

– Vi tror att de flesta vill vara mer miljövänliga. Problemet är att många upplever att det är en stor mental omställning och andra vet inte hur. Därför är det viktigt att ta fram tjänster som gör det enkelt att leva på ett mer hållbart sätt.

Vad hoppas ni att er tjänst kommer att få för effekt?

– Att den påverkar mentaliteten i samhället. Vi har bara en jordglob, men vi lever som vi har flera stycken. Desto fler områden vi hittar bra lösningar för att dela och i desto större utsträckning vi gör det desto bättre.

Många är rädd om sin bil, på vilket sätt är er tjänst säker?

– Vi har gjort mobilen till bilnyckeln som du alltid har med dig, har bra försäkringar och BankID som säkerställer folks identitet. Det är väldigt smidigt.

Så ska göteborgarna dela grejer med varandra

Så funkar tjänsten:

Ciao Ciao Carsharing installerar en hårdvara i bilägarnas bilar som gör att det går enkelt för hyrestagare att låsa upp bilen direkt i appen.

Den som hyr laddar ner en app.

Vi är GBG