Foto: Mostphotos

SMHI varnar: Risk för skyfall och åska

Under måndagskvällen finns risk för både skyfall och åska över Göteborg.

  • Publicerad 17:06, 9 jul 2018

SMHI varnar för kraftiga regnmängder under måndagskvällen – minst 35 millimeter på tre timmar.

På räddningstjänsten i Göteborg har man inte satt in någon extra bemanning inför kvällen.

– Nej det har vi inte gjort men vi har lagt stora delar av dagen på att sätta oss in i väderläget och varit i kontakt med SMHI flera gånger. Men det verkar svårspått, vi har inte fått några jätteexakta prognoser, säger Thomas Andersson, stabschef på räddningstjänsten i Göteborg.

På Länsstyrelsens avdelning för samhällsskydd och beredskap har man följt SMHI:s radarbilder under dagen. Även om regn är efterlängtat är deras bedömning att det inte kommer ge någon positiv inverkan för bland annat spannmålsodlingen som drabbats av den långvariga torkan.

Läs också: Larmet: Torkan kan orsaka matbrist

– Tyvärr. Jorden är väldigt hård och kraftig nederbörd rinner bort efter ett tag. Ska man se något positivt så får det nog regna under mycket lång tid för att det ska hjälpa till med spannmålet, säger Leif Isberg, tjänstemän i beredskap på Länsstyrelsen.

Ökar översvämningsrisken när marken är hård?

– Ja, så är det. Då absorberar inte jorden så mycket av regnet. Men vi har inte uppfattat det som att det ska komma såna oerhörda mängden. Däremot kan det bli en hel del åska, säger Leif Isberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG