Smittspårning. Den anställda har varit på kvinnokliniken i mellandagarna. Foto: Mostphotos

Smittad personal kan ha spridit mässling på kvinnokliniken

En medarbetare på Sahlgrenska sjukhuset har insjuknat i mässlingen, det hittills tolfte konstaterade fallet i Göteborg. Den anställda har enligt sjukhuset vistats på kvinnokliniken på Östra i mellandagarna.

  • Publicerad 11:11, 2 jan 2018

Det var under natten till tisdagen som det tolfte fallet av den smittsamma sjukdomen mässlingen konstaterades i Göteborg.

Den smittade är en medarbetare på Sahlgrenska sjukhuset, och ska enligt ett pressmeddelande ha vistats på kvinnokliniken på Östra den 28-29 december. Nu jobbar sjukhuset med att kontakta patienter som kan vara berörda, enligt uppgifter till GT kan ett 40-tal nyfödda barn ha exponerats för smittan.

Nu pågår smittspårning, vilket innebär att man kartlägger hur den smittade personen rört sig och vilka kontakter personen haft.

– Syftet med smittspårningen är att snabbt informera och identifiera exponerade och mottagliga individer för att utreda om de kan skyddas genom vaccination eller genom att ge immunglobulin, säger Görel Nergelius, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sjukhuset har varit i stabsläge sedan juldagen och tagit in extra resurser för att jobba med bland annat smittspårning och provtagning. Samtidigt jobbar man också med att inventera immuniteten hos alla medarbetare, närmare 17 000 personer.

LÄS MER:

Nya mässlingutbrottet drabbar även vaccinerade

Har du varit patient?

Den som varit patient på kvinnokliniken 28-29 december och har frågor om mässling kan kontakta förlossningskordinator på 031-343 12 50, enligt sjukhusets hemsida.