Lindrigt sjuka. Smittspridningen på Gerdas gård i Högsbohöjd är det andra större utbrottet sedan de boende fått två vaccindoser. Foto: Mostphotos

Smittan tillbaka på äldreboenden – trots vaccin

Covid-19-smittan har återigen tagit sig in på flera av Göteborgs äldreboenden, trots att de boende fått två vaccindoser. Ett av de värst drabbade just nu är Gerdas gård i Högsbohöjd.

  • Publicerad 11:57, 16 sep 2021

Alla utom en är vaccinerade och skyddet är ju bra mot allvarlig sjukdom.

Redan i förra veckan uppdagades enstaka fall av coronasmitta på några av Göteborgs äldreboenden. Därefter kom ett större utbrott på Gerdas gård.

Sedan i fredags har åtta av 16 boende på en särskild enhet bekräftats smittade, trots att så gott som alla fått två vaccindoser. Det skriver GP.

Redan i slutet av januari i år spreds smittan bland fullvaccinerade på boendet som sammanlagt har 96 lägenheter.

Äldre på boende fick covid-19 trots vaccin

Hyresgästerna isolerade

Alla de drabbade har enligt Babbs Edberg, direktör för äldre- samt vård- och omsorgsförvaltningen, lätta symptom som inte har krävt sjukhusvård.

– Det är otroligt tråkigt för de som blivit drabbade och deras anhöriga. Det är många tankar och känslor och även tufft för medarbetarna, men nu behöver vi hantera situationen så bra och klokt vi kan för alla som är berörda, säger hon till GP.

Enligt Agneta Caderoth Åstedt, verksamhetschef för vård och omsorgsboende i sydväst, är utbrottet begränsat till en enda enhet.

– Alla utom en är vaccinerade och skyddet är ju bra mot allvarlig sjukdom.

De smittade personerna är nu isolerade och personal som arbetar på avdelningen ska inte samtidigt jobba med friska.

Det är ännu oklart hur smittan kommit in på äldreboendet och det pågår smittspårning.

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39