De kan leverera semlan hem till dörren. Musa Hani, ägare till Ahlströms konditori, kör själv ut semlor till sina kunder. Foto: Gabriel Tjulander

Smittsäkra semlan – få hem den till dörren

Vill du fira semmeldagen utan att trängas i butiker? Många bagerier erbjuder hemleverans under pandemin. Men smakar det så kostar det. Priset för en semmelleverans ligger mellan 80 och 375 kronor.

  • Publicerad 14:50, 15 feb 2021

Ahlströms konditori på Korsgatan saknar sina stamgäster. Vanligtvis kommer folk regelbundet och fikar minst en gång i veckan. Cecilia Hani, som ansvarar för kaféet, berättar att hon har gäster från hela Göteborg, Guldheden, Kortedala, Örgryte, Angered...

– Många av våra stammisar är äldre och är i riskgrupp för corona. Därför har de inte varit här sedan pandemin bröt ut, säger hon.

I april förra året började Ahlströms att köra hem bröd och bullar till gästerna. Vid det laget hade kaféets omsättning sjunkit med 50 procent och ägarna behövde tänka kreativt. Dessutom ville företaget göra något bra för sina oroliga kunder.

Priskollen: Så mycket kostar hemkörda semlan

Svärfar kör

Hemleveransen blev ett lyckokast. Eftersom Ahlströms erbjuder gratis hemkörning för inköp över 400 kronor var det många av kunderna som fyllde frysarna.

– Stamgästerna ringer hit hela tiden och är bekymrade över hur vi ska klara oss, säger Cecilia Hani.

Vanligtvis är det hennes svärfar, som också är bagare, som sätter sig bakom ratten. Varje dag kör han en runda och lämnar av beställningar runt om i stan. Det blir minst två–tre stopp på vardagarna och uppemot tio under en helg.

Ahlströms kafé är långt ifrån ensamma om att ha satsat på hemleverans. Numera erbjuder de flesta större bagerier samma sak. Däremot varierar priserna för servicen stort.

Stor prisskillnad

De stora matvarukedjorna, Ica och Willys, har tvåpack med semlor i sitt sortiment och de körs ut till samma kostnad som andra varor.

Semlorna från de traditionella bagerierna – där det inte handlar om stordrift – kostar förstås lite mer att få hem till dörren. Men prisskillnaden är stor.

Bortsett från Ahlströms kostnadsfria hemkörning har Brogyllen den billigaste hemleveransen i Göteborg, enligt GöteborgDirekts prisjämförelse. Bageriet erbjuder hemkörning på vardagar för 99 kronor, och har inget minimumkrav. Den som vill lyxa till det med en enda semla till dörren får därmed betala 140 kronor.

Dyrast är hemleverans från Steinbrenner & Nyberg som tar 285 kronor under en vardag och ytterligare en hundralapp på helgen.

– Hemleveranserna har blivit så populära att vi kanske fortsätter med dem efter pandemin. Men då får vi nog anlita ett bud, säger Cecilia Hani.

Här kommer Musa Hani. Om berget inte kommer... får väl bagaren köra ut semlorna till sina kunder. Foto: Gabriel Tjulander

Krönikor

Axelsson: Göteborg var kallare förr

Krönika Tradition. Det är ett faktum att kalla dagar i Göteborg känns kallare än på många andra platser på grund av vindarna. Men vintern 2021 är långt ifrån någon rekordvinter, åtminstone än så länge. torsdag 11/3 16:10

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Debatt Socialdemokraterna Att spela fotboll på Heden, bada i Delsjön eller gå på Liseberg har gett många av oss göteborgare sommarminnen för livet. Den möjligheten bör utsträckas till alla skolelever, oavsett föräldrarnas inkomst. tisdag 6/4 13:00