Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg uppmanar alla att hålla ut och fortsätta följa råd och rekommendationer. Foto: Mostphotos och VGR

Smittskyddsläkaren: Effekten av vaccineringen dröjer

Bara för vaccinationerna tagit fart betyder inte det att pandemin är över. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg betonar vikten av att fortsätta följa de nationella råden och rekommendationerna.

  • Publicerad 16:42, 13 jan 2021

Nu har samtliga boende på äldreboendena i Göteborg som kan och vill ha vaccin fått sin första dos. Vaccinationssamordnare Kristine Rygge säger att vaccinationerna i regionen än så länge går ”enligt plan”. Härnäst väntar en andra dos samtidigt som sjukvårdspersonal och andra prioriterade grupper ska få sin första dos. Men effekten av vaccinationerna lär dröja.

– En dos räcker inte, för fullgott skydd ska man ha två doser med några veckors mellanrum. Sedan dröjer det ytterligare en tid innan vaccinet har effekt, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare.

När tror du vi kommer kunna se vaccinationernas effekt på dödstal och smittspridning?

– Jag tror det dröjer ett par månader. Sedan kan det hända mycket innan dess. Det är väldigt viktigt att smittspridningen minskar.

I Göteborg är situationen fortfarande ansträngd. Smittspridningen har minskat något och för tillfället skrivs fler ut än in för vård på sjukhusen i regionen. Men de kommande veckorna blir avgörande för den fortsatta utvecklingen när alla återkommer till sina jobb och går tillbaka till gamla vanor.

– Det finns en risk nu när man känner att vaccinet är på gång att man inte orkar hålla ut hela vägen. Det måste vi! Vi får inte öppna upp för snabbt. Den stora smittspridningen sker ute i samhället bland allmänheten och det är där man kan se den stora effekten, säger Thomas Wahlberg.

Vad oroar dig mest just nu?

– Det som är svårt nu är det osäkra läget. Om smittspridningen ökar så ökar också belastningen på sjukvården där situationen redan är väldigt ansträngd.

Nu vaccinerar vi alla som kan och vill fram till sommaren. Kommer vi behöva vaccinera oss på nytt nästa år?

– Det vet man inte än. Nu gäller de här två doserna så får vi se om det får en långvarig effekt eller om det måste upprepas, säger Thomas Wahlberg.

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00