"Undvik köpcentrum", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Foto: Paul Wallén

Smittskyddsläkaren: ”Förändrat beteende är vår största chans”

Antalet nya fall av covid-19 i Göteborg fortsätter öka. "Det krävs nu att alla måste avstå kontakter som inte är nödvändiga", säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland.

  • Publicerad 13:47, 10 nov 2020

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland. Foto: Västra Götalandsregionen

På tisdagsförmiddagen vårdades 81 personer med bekräftad covid-19 på Sahlgrenska. Fallen fortsätter öka i hela regionen, trots de nya lokala råden. I Göteborg ökar smittspridningen i alla stadsdelar. Flest fall per 100 000 invånare den senaste månaden har centrum haft, följt av Östra Göteborg och Örgryte-Härlanda.

Regionen minskar provtagningen – trots ökat tryck

– Förändrat beteende är vår största chans att hejda smittan. Vi måste ta vårt ansvar. Det är nu var och en av oss har möjlighet att göra skillnad, Det krävs nu att alla måste avstå kontakter som inte är nödvändiga. Stanna hemma så långt möjligt, undvik möten och besök på köpcentrum. Smittan ökar, antalet svårt sjuka ökar och allt fler behöver sjukvård, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, Smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Av de 81 patienterna på Sahlgrenska vårdas 14 på IVA. Det är mer än dubbelt så många fler än vad det var för en vecka sedan.

– Det är en oroande ökning, men det är förväntat att antalet inneliggande ökar när smittspridningen ökar. Därför är det så viktigt att alla följer de skärpta råden. Kan vi minska spridningen i samhället i stort så värnar vi de som kan bli riktigt sjuka i covid-19. Gör allt du kan för att hjälpa till, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20