Smittskyddsläkarens krav distansundervisning på högstadiet

Även högstadieelever borde stanna hemma från skolan. Det anser smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg i Göteborg, som nu hoppas på en rekommendation från FHM

  • Publicerad 13:13, 7 jan 2021

Smittskyddsläkare. Thomas Wahlberg.

Nästa vecka är jullovet över och det är dags för landets grundskoleelever att återvända till skolbänken. Så ser i alla fall planen ut just nu.

Men om smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg får som han vill kan, kan eleverna i årskurs sju till nio istället undervisas hemifrån.

– Vi anser att en rekommendation om att regionens högstadier, där detta är möjligt, skulle övergå till distansundervisning till och med 24 januari vore en viktig åtgärd för att minska resandet och kontakter och därmed smittspridningstrycket i samhället, säger han i ett pressmeddelande.

Redan nu är det bestämt att landets gymnasieskolor ska fortsätta med distansundervisning i några veckor till. Nu hoppas smittskyddsläkaren att rekommendationerna även ska gälla för högstadiet. Bakgrunden är den ökade smittspridningen i åldersgruppen under veckorna före jul.

– Antalet fall i dessa åldrar har nu minskat under jullovet. Vi befarar en ytterligare smittspridning då många återvänder till sina arbetsplatser och skolorna öppnar på nytt, menar Thomas Wahlberg.

Smittskydd Västra Götaland saknar befogenhet att själva ge denna generella rekommendation varför man under tisdagen tillsammans med Smittskydd Skåne lyfte frågan till Folkhälsomyndigheten.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20