Foto: Michael Erhardsson

Smittspridningen ökar – sjätte veckan i rad

Antalet nya bekräftade fall av covid-19 fortsätter öka i Göteborg. "Jag har sagt det förut och jag kommer att säga det igen – stanna hemma, undvik möten och all trängsel i inomhusmiljöer. För att minska smittan måste vi alla följa de skärpta allmänna råden", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

  • Publicerad 15:59, 17 nov 2020

Under tisdagen vårdades 87 personer med bekräftad covid-19 på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Det är ungefär hälften så många som början av maj när situationen var som värst. Samtidigt ökar behovet av intensivvård. Under tisdagen vårdades 16 personer på IVA för covid-19.

Nya restriktioner: Max åtta personer får samlas

– Vi måste alla fortsätta att undvika kontakter med andra utöver dem vi bor med. Nu behövs krafttag, var och en måste ta sitt ansvar om vi ska få bukt med smittspridningen. Jag har sagt det förut och jag kommer att säga det igen – stanna hemma, undvik möten och all trängsel i inomhusmiljöer. För att minska smittan måste vi alla följa de skärpta allmänna råden, säger Thomas Wahlberg smittskyddsläkare, smittskydd Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Smittspridningen ökar i hela regionen. Även om ökningstakten stannat av något är det ändå sjätte veckan i rad med fler fall än föregående vecka.

– Vi är i ett allvarligt läge där alltfler blir svårt sjuka och vi tvingas ställa in en del planerade operationer. Ju fler patienter som behöver vård desto större blir också belastningen på sjukvårdspersonalen som har det tufft. Nu måste vi alla hjälpas åt och bryta smittläget, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Det höga trycket på provtagning gjorde i förra veckan att Västra Götalandsregionen tvingades skala ned för att hinna komma ikapp och korta svarstiderna. Nu har regionen tecknat ett avtal med en stor extern laboratoriekoncern och förhoppningen är att häva den tidigare begräsningen redan nästa vecka.

Regionen minskar provtagningen – trots ökat tryck

– Vårdcentralerna har gjort en mycket stark insats att svara upp mot behovet av provtagning. Nu utökar vi tillfälligt vår analyskapacitet under tiden som vi fortsätter att bygga ut våra ordinarie verksamheter med utrustning och bemanning, säger Ann Söderström.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40