Solveig Aune, projektledare för SMS-livräddare i Västra Götalandsregionen menar att det är viktigt att SMSlivräddarna startar igen, trots corona Foto: Charlotta Sjöstedt/Pressbild

Smslivräddare igång igen – trots corona

Efter att Västra Götalandsregionen pausat appen Smslivräddare under coronautbrottet startas den nu återigen upp. Trots att pandemin är långt ifrån över.

  • Publicerad 16:00, 13 sep 2020

Vi är tacksamma till alla som vill hjälpa men känner man sig otrygg behöver man inte delta.

Syftet med appen Smslivräddare är att rädda liv, det görs genom att  meddela frivilliga som är utbildade inom HLR om misstänkta hjärtstopp i närheten, för att man ska kunna ta sig dit och påbörja räddningsarbetet. Sedan april i år har appen pausat sin verksamhet på grund av risken att ytterligare sprida covid-19 och utsätta livräddarna för smittrisk vid en räddningsinsats. 

Nu väljer Västra Götalandsregionen att dra igång arbetet med Smslivräddare igen, trots att det fortfarande finns en smittspridning av covid-19 i samhället. 

– I april hade vi ännu inte ett ordentligt kunskapsläge om corona, så som vi har idag. Nu har vi och allmänheten den information som krävs för att vi ska kunna starta tjänsten igen, säger Solveig Aune, projektledare för SMS-livräddare i Västra Götalandsregionen. 

Kunskapsläget gör tjänsten möjlig

Folkhälsomyndighetens råd är en stor anledning till varför projektet dras igång igen. 

– Folkhälsomyndighetens information har nått ut till allmänheten och människor vet om att de inte ska röra sig ute i samhället om de har några symptom. Därför kan man göra ett bättre val som SMSlivräddare, säger Solveig Aune. 

Tillsammans med Folkhälsomyndigheten har HLR-rådet även utvecklat riktlinjer för att utföra arbetet på ett mer smittsäkert sätt. 

– Finns det ändå misstanke om smitta ska man undvika att göra inblåsningar vid räddningsarbetet och hålla sig till att göra kompressioner och använda sig av hjärtstartare, säger Solveig Aune. 

Bygger på frivillighet

Solveig understryker också att deltagandet för livräddarna är helt frivilligt. 

– Det här är en frivillig tjänst. Vi är tacksamma till alla som vill hjälpa men känner man sig otrygg behöver man inte delta, säger hon. 

Trots att man aldrig helt kan säkerställa ifall den akuta situationen som uppstår vid ett hjärtstopp har risk för smittspridning är det viktigt att tjänsten drar igång igen och inte stoppas eller försenas, menar Solveig. 

Livsviktig tjänst

– Smittoläget är mer stabilt nu och då måste man komma igång och börja behandla människors andra sjukdomar. Detta är en hjälp som kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger hon. 

SMSlivräddarna startade 2016 och har idag 14 000 livräddare som anslutit sig till tjänsten i Västra Götalandsregionen. Innan pausen på tjänsten inrättades skedde cirka 100 utryckningar i regionen per månad. Appen startade som ett forskningsprojekt mellan Karolinska Institutet och Västra Götalandsregionen. Nu har politikerna röstat igenom att appen ska bli permanent. 

– Vi vill såklart att det ska bli ännu fler, särskilt på landsbygden. Det enda du behöver är en aktuell HLR-utbildning för att skriva upp dig, säger Solveig Aune. 

Solveig Aune, projektledare för SMS-livräddare i Västra Götalandsregionen Foto: Charlotta Sjöstedt

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11