Knarkgömma. Fyra personer åtalade efter att de smugglat narkotika i ostar. Foto: Mostphotos

Smugglade tio kilo knark i ostar från Holland

De två männen tyckte att de hade kommit på en lysande plan. De inhandlade 500 kilo ost i Holland för transport till Göteborg. I fem av ostarna tryckte de in tio kilo kokain. Nu åtalas männen för grovt narkotikabrott.

  • Publicerad 11:42, 2 feb 2021

Vad de två männen inte visste, var att polisen följde hela händelseförloppet. När narkotikan skulle överlämnas i ett industriområde i Kortedala, slog polisen till.

Både de två tyska kurirerna och göteborgarna greps på plats. Under torsdagen åtalades alla fyra för narkotikabrott vid Göteborgs tingsrätt.

– Jag har aldrig varit med om att någon försökt smuggla knark i ostar tidigare. Kokainet hade gjutits in i fem av ostarna, säger åklagaren Jonas Arvidsson.

Tyska kurirer

De två huvudmännen som är i 35–40-årsåldern och bosatta i Göteborg trodde att de hade en bra plan.

Förra sommaren reste de ner till Holland och för att ta emot ett halvt ton ost och tio kilo kokain av sina leverantörer. Två tyska kurirer anlitades för att frakta lastbilen med varorna till Sverige via Fredrikshamn.

– Narkotikan var inbakad i ostarna, så det måste ha varit ett ganska omfattande förberedelsearbete. Kanske trodde de att de kunde lura hundarna, säger Pether Lundin gruppchef på spaningssektionen i polisområde Storgöteborg. 

Väl framme i Göteborg parkerade kurirerna bilen i ett allmänt garage på Skånegatan och tog in på ett hotell i närheten. Dagen efter skulle överlämningen ske i en lagerlokal i ett industriområde i Kortedala.

Vad varken huvudmännen eller kurirerna visste var att även polisen var på plats.

– Vi hade en spaningsresurs med och kunde följa händelseförloppet. Även helikoptern var med under slutfasen och vi grep alla fyra på plats. Värdet på gatan av det här narkotikabeslaget uppgår till cirka 10 miljoner kronor, säger Pether Lundin.

Smugglade hundratals kilo knark i marmorlast

Tio års fängelse

Efter avslutat spanings- och utredningsarbete åtalas nu de två huvudmännen för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling, vilket kan ge fängelse i upp till tio år.

De två kurirerna däremot nekar helt till att de visste något om narkotikan. De anser att de bara gjort en vanlig mattransport.

– De träffar huvudmännen i Holland, hämtar en lastbil full med ost, utan kyl, för att möta samma män två dagar senare. Ändå säger de att de inte har en aning om vad lasten innehöll, suckar åklagaren Jonas Arvidsson.

De två kurirerna åtalas nu för grov vårdslöshet med narkotika, där den vanligaste straffsatsen är böter eller fängelse i upp till ett år.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20