Smyrnakyrkan till salu – kan bli nöjestempel

Smyrnakyrkan planerar att sälja sina lokaler i centrum och vill bygga nytt i Frihamnen. "Det skulle kunna bli en ikon i Göteborg", säger Johan "Red Top" Larsson.

 • Publicerad 08:40, 26 nov 2018

Smyrnakyrkans verksamhet håller på att växa ur sina lokaler och de är enligt ordförande Peter Kammensjö inte längre funktionsdugliga.

År 2016 beslöt församlingen att prova bygga nya lokaler som passar verksamheten bättre.

– Vi tog ett inriktningsbeslut om att prova bygga nytt och i den processen är vi fortfarande. En del av den processen går ut på att vi lägger ut kyrkan för försäljning för att se vad vi kan få för den då det är avgörande för vad vi ska kunna bygga, säger Peter Kammensjö, ordförande för Smyrnakyrkans styrelse.

För några år sedan fick kyrkan en markanvisning vid Frihamnen, så skulle kyrkan i centrum bli såld är det i nuläget där den nya kommer att byggas.

Smyrnakyrkans lokaler är speciella på många sätt, dels finns det plats för drygt 1 200 personer och den ligger mitt i centrala Göteborg.

Johan "Red Top" Larsson som driver Pusterviks lokaler och bor granne med Smyrnakyrkan ser en unik potential i byggnaden.

– En levande plats, med en rejäl uteservering, schysst mat och dryck, en sittande arena för mellan 800 och 1 000 personer mitt i centrala stan. Det finns inte så många sådana möjligheter i Göteborg eller i någon annan stad heller för den delen, säger Johan Larsson.

Han har svårt att säga vad ett sådant projekt skulle kunna komma att kosta eller om det skulle vara lönsamt. Men med förutsättningarna som lokalen redan har menar han att det skulle fungera rent bokningsmässigt.

Johan pekar också på det faktum att det i dag inte finns så många alternativ för en artist som vill spela inför en sittande publik på drygt 1 000 personer i Göteborg.

– I dag är det konserthuset, snäppet nedanför då pratar vi om Lorensberg och Draken, jag vet att det är en spännande storlek på den här lokalen. Kombon av att göra något som liknar Rival i Stockholm med hotell, öppen restaurang och barmiljö mitt i Vasastan och i framtiden några steg från Västlänkens Haga-station – det är svårt att slå det på fingrarna, säger Johan Larsson.

Vilken verksamhet skulle Smyrna vilja se ta över lokalen?

– Det där är en delikat fråga, vi vill ju gärna att de som köper har en liknande värdegrund som oss men samtidigt inser vi ju att vi aldrig kan styra vad som händer med den fastigheten om 10-15 år. Men vi kommer ändå tänka till om vem som får köpa om vi hamnar i det läget, säger Peter Kammensjö.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Restaurangen som tar ton för verksamheten

  Nyheter Västlänken hotar Bommen som sjunger sig ur krisen Bommens restaurang och bar har Västlänksbygget utanför dörren. Det har gett ett tapp på 60 procent av intäkterna. Men till musik och gästspel försöker rörelsen täppa till hålen.söndag 16/12 13:10

  De första terrorskydden på plats

  Nyheter Fyra ton tunga. Nu är de första av totalt 40 skyddsbarriärer uppställda i centrala Göteborg. De tunga betongkonstruktionerna ska hindra lastbilar och andra fordon att köra fort på gågatorna.söndag 16/12 6:00

  Kritiken mot Musikhjälpen: Funkisar släpps inte fram

  Nyheter Göteborgsmusikern: Det känns som de ”hijackat” rörelsen Årets insamling på Musikhjälpen går till personer med funktionsvariationer, en grupp som ofta stängs ute och diskrimineras. Men insamlingen har mötts av kritik från funkishåll.lördag 15/12 11:35

  Ingen kö för Håkan – ändå storsäljare till jul

  Nyheter Nya albumet lockar fansen som bokar albumet på nätet Han skulle ta en rejäl paus efter förra sommarens turné. Men rastlösheten satte igång inspirationen. Nu är Håkan Hellströms nya album "Illusioner" ute. – Intresset har varit stort för den redan innan...fredag 14/12 15:32

  Julens luciaträd blev två

  Nyheter Finns som gatuträd i Paris. Enligt tradition planterar park- och naturförvaltningen varje år ett julträd till Göteborgarna på Luciadagen. I år blev det till och med två träd, ett amerikanskt och ett kinesiskt.fredag 14/12 15:07

  Helgtipset: Göteborg Direkts guide till en fullmatad weekend

  Nyheter Allt från julkonserter till premiär på svensk klassiker Eva Bergman sätter upp sin far Ingmars epos "Fanny och Alexander" på Stadsteatern. Daniel Lemma håller julhov på Stora Teatern. I Kville firar saluhallen in julen. Bara något av allt som finns att...fredag 14/12 13:02

  Dagens namn – 14 december

  Nyheter FILM Dagens namn har över tusen år på nacken.fredag 14/12 10:30

  Bostadspriserna fortsatt nedåt i Göteborg

  Nyheter Trögare för bostäder i sämre lägen Bostadspriserna forsätter att falla i Göteborg. Det visar nya siffror från företaget Valueguard.fredag 14/12 5:30

  Chockbeskedet: Nya myndigheten i Angered läggs ned

  Nyheter Besvikelse i Angered: "Ett symbolvärde försvinner" Jämställdhetsmyndigheten i Angered ska läggas ner. Anledningen är att i Sveriges nya budget finns det inte utrymme för den knappt ett år gamla myndigheten.torsdag 13/12 11:53

  Dagens namn – 13 december

  Nyheter FILM Sankta Lu... gissa vem som har namnsdag i dag?torsdag 13/12 10:30

  Vi är GBG