NY ARENA. Friidrottsarenan i Björlanda ska ha plats för ett 20-tal olika friidrottsgrenar. Foto: Mostphotos

Snabba ryck mot ny friidrottsarena i Björlanda

Hisingen ska få en ny friidrottsarena. Nu har politikerna beslutat att det ska gå undan. Förhoppningen är att den ska börja byggas redan nästa år.

  • Publicerad 14:00, 22 mar 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Vi vill ju bidra till att barn och ungdomar idrottar så det här är väldigt prioriterat, säger Emmali Jansson (MP), ordförande i byggnadsnämnden, som i veckan beslutade att gå vidare med en detaljplan över arenaområdet.

Arenan ska ligga på Kongahällavägens östra sida, en knapp kilometer norr om Skra Bro. Efter noga övervägande kom idrotts- och föreningsförvaltningen fram till att platsen var den bästa på ön för en ny friidrottsarena. En av anledningarna är att det är nära till Björlanda sporthall.

Skjutits på framtiden

Friidrottsarenan ska ha ett kastfält, läktare, förråd med domartorn och klubbhus i två våningar på 700 kvadratmeter. Planerna har funnits länge, den ursprungliga tanken var att den nya friidrottsarenan skulle ersätta Rambergsvallen när den revs. Det var 2014.   

– Vi har så otroligt mycket som ska planeras och byggas så vissa projekt drar ut på tiden, men nu hoppas vi att alla handläggare på alla förvaltningar prioriterar det här, säger Emmali Jansson.

Flera hinder

Men det finns flera hinder på vägen. Arenan kan påverka fågellivet, landskapsbilden och närliggande fornlämningar Dessutom kan de bli dyrt och komplicerat att ansluta dricksvatten till arenan.

– Vi tänker att vi har lovat den här friidrottsanläggningen i flera år, säger Emmali Jansson. Värdet för hela samhället är så pass stort att det går före de hinder som finns.

Friska och glada

Nu är det snabba ryck som gäller. Idrotts- och föreningsnämnden har sedan sommaren för två år sedan kommunfullmäktiges uppdrag och finansiering att bygga friidrottsarenan senast 2019.

– Jag skulle säga att det är jätteviktigt att det här gått snabbt. Det är en idrottsanläggning som kommer få fler göteborgare att motionera mera och hålla sig friska och glada.

LÄS MER: Storsatsningen: Ny friidrottsarena planeras i Björlanda

Vi är GBG