Gammal tradition. Julklappsvagnen är egentligen inget nytt påfund, utan en idé från 1914 som återupplivades igen 2015. Foto: Stadsmissionen

Snart är julklappsvagnen (och båten!) tillbaka

För tredje året i rad är det snart dags för Stadsmissionens julklappsvagn att trafikera Göteborg. I skärgården kommer en båt att kryssa mellan öarna för att samla ihop gåvor till barnfamiljer som ansökt om extra stöd för att kunna fira jul.

  • Publicerad 09:04, 21 nov 2017

Under året kan barnfamiljer som behöver extra stöd inför jul ansöka om julhjälp hos Stadsmissionen. Gåvor samlas sedan in med Julklappsvagnen som i år kommer att finnas på flera platser i stan 2 december (se faktarutan).

– Förra året fick vi väldigt många presentkort och det är jättebra, då kan föräldrarna själva välja vad de ska köpa till barnen. Vi vill att man skänker nya saker, barn ska kunna få nya saker en gång om året. Begagnat skickas vidare till våra second hand-butiker, säger Åsa Vilu, biträdande socialchef på Stadsmissionen i Göteborg.

Förra året fick Stadsmissionen in 60 säckar med julklappar. Allt samlas i en stor lokal, där familjerna själva får hämta dem.

– Vi samarbetade med Lindex förra året som inredde en lokal där man fick komma och hämta. Det ger en känsla av att man köper det själv. Om paketen är inslagna så packar vi upp dem, man ska kunna se vad det är man ger bort till sina barn, säger hon.

För andra året i rad kommer Stadsmissionen även att samla in gåvor med julklappsbåten, ett samarbete med Vrångö transport som äger rum en vecka senare: 9 december.

Båten lägger till vid flera öar i södra skärgården.

– Insamlingarna på både vagnen och båten har verkligen varit helt fantastiska. Det är helt överväldigande, vi drar ihop och organiserar detta men utan den här enorma generositeten från göteborgarna hade det inte blivit något, säger Åsa Vilu.

Här kan du lämna gåvor

Här är hållplatserna där julklappsvagnen står uppställd en stund 2 december:

Centralstationen, Drottningtorget läge E: 11.30-15

Majorna sidospår (Älvsborgsgatan): 11.50-12.10

Sankt Sigfrids plan, vändslingan: 12.50-13.05

Härlanda, vändslingan: 13.25-13.40

Wieselgrensplatsen, vändslingan: 14.20-14.35

Julklappsbåten lättar ankar en vecka senare, 9 december. Här stannar den:

Fiskebäck: 9-09.45

Asperö Norra:10-10:45

Brännö Rödsten: 11-11:45

Köpstadsö: 12:15-12:45

Styrsö Bratten: 13-13:45

Donsö:14-14:45

Vrångö: 15-15:45

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG