Snart blir det liv i Lyktan

Från storslagen invigning med kunglig glans till att stå oanvänd i över 25 år. Nu är det klart vilka som kommer att driva Lyktan framöver.

  • Publicerad 12:00, 20 jun 2021

Vi välkomnar fler att bli medlemmar i vår förening. Där kommer man ha chansen att påverka.

Kulturföreningen Lyktan är inte de första att knacka på Bostadsbolagets dörr för att be om att få ta sig an den gamla kiosken vid Gregorianska gatan. Men efter många turer står det klart att det är just de som nyligen fick skriva på ett hyreskontrakt och nu ska driva Lyktan framöver.

– Det kliar verkligen i fingrarna, vi vill bara komma igång, säger Carina Schwartz som tillsammans med Petra Brewitz, Kaisa Vento och Karl-Gustav Wilhelsson samt två andra personer utgör den sex man starka styrelsen.

Lyktan har stått tom sedan 1995 och för ungefär tio år sedan fanns det en reell oro att byggnaden skulle rivas. Först ville Bostadsbolaget säkra en hyresgäst innan de började renoveringsarbetet. Men när sådana uteblev tog de ändå beslutet att renovera Lyktan efter konstens alla regler.

Klassiska kiosken får nytt liv

Hyresgäst till Lyktan lyser med sin frånvaro

Eller snarare efter reglerna som gäller för K-märkta byggnader.

– De som köpte godis här förr, många bor kvar och för dem är det jätteviktigt att vi bevarar den här lokalen. Det viktiga har varit att behålla samma utseende. Det är en kulturfastighet och då får inga förändringar göras, sa Bengt Messiner, projektansvarig på Bostadsbolaget, i en tidigare intervju med GöteborgDirekt.

Vill bevara Lyktan

Kulturföreningens styrelsemedlemmar bor alla i området och för dem klappar hjärtat lite extra för att vara med och hjälpa till att bevara Lyktan.

– Vi vill skapa en mötesplats för alla Kortedalabor. Det kommer att bli ett lyft hoppas vi, säger Petra Brewitz.

– Och vi vill främja det lokala. Som att ge lokala konstnärer, som kanske inte annars hade fått chansen, möjligheten att ställa ut här, fyller Karl-Gustav Wilhelsson i.

Lyktan kommer hädanefter att vara en plats för utställningar och liknande kulturevenemang. Deras vision är en kalender fullspäckad av olika arrangemang. Tanken är att Lyktan ska vara öppet under helger samt vissa vardagar.

– Allting är fortfarande väldigt nytt och vi håller på att sätta strukturen. Men vi välkomnar fler att bli medlemmar i vår förening. Där kommer man ha chansen att påverka, säger Kaisa Vento.

Invigning dröjer

Allmänhetens första chans att få sig en närmare inblick i lokalen kommer redan den 4 juli. Det blir inte någon officiell invigning – det sker i ett senare skeende – utan snarare en första visning där besökarna bland annat genom bilder ska få ta del av det varsamma renoveringsarbete som utförts.

Lyktan

Invigdes 1958 av Gustaf VI Adolf.

Nyttjades fram till 1970-talet som frukt- och godisbutik, något som många Kortedalabor fortfarande har starka minnen av.

Omvandlades sedan till kontor, men har sedan 1995 stått tomt.

2017 togs beslutet att restaurera Lyktan. Då byggnaden är en kulturfastighet får inga ändringar göras utan fokus ligger på att återställa byggnaden till det den varit.

Under senvåren 2021 bildades kulturföreningen Lyktan. Föreningens syfte är att verka för kulturverksamhet av och för Kortedalabor med verksamheten förlagd i eller med anknytning till byggnaden Lyktan i Kortedala. Verksamheten ska främja kultur, tankeutbyte och gemenskap bland barn och vuxna i Kortedala.

Visa merVisa mindre