NY REGEL. I årets fiske måste flyktöppningarna i hummertinorna måste vara minst 60 mm (tidigare 54 mm). Foto: Maja Kristin Nylander/HaV

Snart hummerpremiär – här är nya reglerna

Nu är det en vecka till hummerpremiär. Ett svagt bestånd gjorde att Havs- och vattenmyndigheten förra året skärpte reglerna rejält. Även i år skärps reglerna med förhoppning om att hummerbeståndet ska återhämta sig.

  • Publicerad 11:56, 17 sep 2018

Regler för hummerfisket i korthet:

Hummerns minimimått är 90 mm carapaxlängd.
Fritidsfiskare får fiska fram till den 30 november.
Vid fritidsfiske får användas högst 6 stycken hummertinor.
Hummertinan måste ha 2 flyktöppningar i varje rum på minst 60 mm.
Honor med yttre rom ska återutsättas omedelbart.
Redskapsförbudet börjar en vecka innan hummerfisket börjar.
Redskapet måste ha en korrekt märkning.
Den som använder ett fiskeredskap ska sätta ut och vittja redskapet själv.
Stulna redskap ska anmälas till polisen.

Källa: Länsstyrelsen

Från och med i dag, måndag 17 september, får inga fiskeredskap vara i sjön – bortsett från sillgarn, makrillgarn och tinor för fiske efter havskräfta på minst 30 meters djup. Förbudet gäller till hummerpremiären om en vecka, 24 september, klockan 07:00.

Hummerbeståndet är svagt och det finns flera orsaker till det. Framförallt handlar det om överfiske och trots hårdare regler kommer det troligtvis ta flera år innan hummerbeståndet återhämtat sig.

– Att stoppa fisket är något vi har med oss i bakhuvudet varje år. Men vi har valt någon slags medelväg där vi har skruvat på rattarna kring reglering i stället för att stänga. Men om inte det ger effekt får man prova ytterligare åtgärder, då kan ett stopp komma på tal, säger Martin Karlsson, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.

Förra året reglerade ni fisket ganska ordentligt. Gav det något resultat?

– Det är svårt att säga så här snabbt. Vi har fått indikationer från allmänheten som fått hummer i sina krabbtinor, som man då ska släppa tillbaka, men de säger att humrarna varit rätt bra storlek, vilket så klart är positivt.

En ny regel inför årets fiske är att flyktöppningarna på hummertinorna måste vara minst 60 mm. Tidigare gällde 54 mm.

– Regeländringarna kom lite sent förra året så alla hade inte möjlighet att ändra sina redskap. Men nu har man fått en ärlig chans att öka flyktöppningarna så den här regeln implementerades först i år, säger Martin Karlsson.

Är det någon annan förändring på gång?

– En sak som vi tittar på när det gäller all typ av fiske är spökfiske. Man kan inte göra så mycket åt att man tappar sina tinor i stormväder eller om någon båt kör på tampen. Men man kan jobba med att ha lösningar där man väver in bomullstråd som bryts ner och öppnar upp tinan om den går förlorad. Ungefär en av tio tinor går förlorade varje säsong. Adderar man upp det blir det en del tinor tyvärr och många humrar som dör i onödan. Men vi kan inte få till regler kring det här inför årets säsong, det är en process, säger Martin Karlsson.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

Tjulander: Allas husdrömmar blir inte verklighet

Krönika Hur mycket folks boendesituationer än skiljer sig så har vi nog alla en sak gemensamt. Alla bär vi på en husdröm.lördag 15/2 16:31

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57