RÄTTVIST. Det kommer att kosta lika mycket oavsett vilken zon du reser i. Foto: Svante Örnberg

Snart premiär för Västtrafiks nya zonsystem

Den 4 november slås 70 zoner ihop till tre för den som reser kollektivt i Västra Götaland. Inom Göteborg höjs priserna när biljettsystemet ska bli mer rättvist.

  • Publicerad 08:45, 28 okt 2020

Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad. Foto: Thomas Harrysson

I den nya zonindelningen ingår Göteborg i Zon A, tillsammans med Partille, Mölndal och Öckerö. Vissa hållplatser som ligger nära en zongräns räknas tillhöra två zoner.

I samband med att den nya zonindelningen börjar gälla 4 november ändras också Västtrafiks biljettsystem.

Så blir Västtrafiks nya biljettsortiment

– För de som har köpt en månadsbiljett innan den fjärde november kommer det växla över automatiskt, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

Västtrafik skrotar munskydd och selfiepinne

Den som köper biljett inom Göteborg efter den 4 november får betala mer jämfört med i dag. En enkelbiljett inom Göteborg höjs från 30 kronor till 34 kronor. Men med den nya zonindelningen går det alltså även att åka till Partille, Mölndal och Öckerö på biljetten. Det betyder samtidigt att de som reser mellan exempelvis Göteborg och Mölndal får billigare pris. Precis som tidigare gäller en enkelbiljett inom en zon i 90 minuter.

Ett månadskort inom en zon kommer att kosta 795 kronor. I dag kostar ett månadskort inom Göteborg 775 kronor. Men de olika zonerna kan också kombineras. Exempelvis kommer dagens periodbiljetter Göteborg ++, som innefattar resor inom Göteborg och de närmaste kommunerna, ersättas av tvåzonsbiljetten, AB (Zon A plus Zon B). För dessa pendlare sänks priset på ett månadskort med 260 kronor, från 1455 kronor till 1195 kronor. 

Efter pandemin: Tron på kollektivtrafiken minskar

– När det gäller enkelbiljetter får göteborgarna nu samma pris som alla andra kommuner. Uppdraget har varit att det ska vara lika i hela regionen. Så ser det inte ut i dag, och då blir det några kronor mer i till exempel Göteborg, säger Maria Björner Brauer.

Prishöjningen inom Göteborg är den andra på kort tid. Förra året drog alliansen in den subvention göteborgarna haft för kollektivtrafik sedan 2007 vilket gjorde att ett månadskort i Göteborg blev 135 kronor dyrare.

Dyrare bussresor med Alliansens budget

Foto: Västtrafik

De olika zonerna

Zon A: Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö.

Zon B: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn.

Zon C: Övriga kommuner i Västra Götalandsregionen.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Ny svensk postpunk med rötterna i 80-talet

Nöje Del III släpper nytt i väntan på att få komma ut och spela Med rötterna djupt rotade i den svenska postpunkens mest åttiotalistiska mylla söker Göteborgsbandet Del III rastlöst vidare. Som med nya singeln "Kärlek är ett brev som aldrig skrevs".tisdag 1/12 16:44

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40