RÄTTVIST. Det kommer att kosta lika mycket oavsett vilken zon du reser i. Foto: Svante Örnberg

Snart premiär för Västtrafiks nya zonsystem

Den 4 november slås 70 zoner ihop till tre för den som reser kollektivt i Västra Götaland. Inom Göteborg höjs priserna när biljettsystemet ska bli mer rättvist.

  • Publicerad 08:45, 28 okt 2020

Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad. Foto: Thomas Harrysson

I den nya zonindelningen ingår Göteborg i Zon A, tillsammans med Partille, Mölndal och Öckerö. Vissa hållplatser som ligger nära en zongräns räknas tillhöra två zoner.

I samband med att den nya zonindelningen börjar gälla 4 november ändras också Västtrafiks biljettsystem.

Så blir Västtrafiks nya biljettsortiment

– För de som har köpt en månadsbiljett innan den fjärde november kommer det växla över automatiskt, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

Västtrafik skrotar munskydd och selfiepinne

Den som köper biljett inom Göteborg efter den 4 november får betala mer jämfört med i dag. En enkelbiljett inom Göteborg höjs från 30 kronor till 34 kronor. Men med den nya zonindelningen går det alltså även att åka till Partille, Mölndal och Öckerö på biljetten. Det betyder samtidigt att de som reser mellan exempelvis Göteborg och Mölndal får billigare pris. Precis som tidigare gäller en enkelbiljett inom en zon i 90 minuter.

Ett månadskort inom en zon kommer att kosta 795 kronor. I dag kostar ett månadskort inom Göteborg 775 kronor. Men de olika zonerna kan också kombineras. Exempelvis kommer dagens periodbiljetter Göteborg ++, som innefattar resor inom Göteborg och de närmaste kommunerna, ersättas av tvåzonsbiljetten, AB (Zon A plus Zon B). För dessa pendlare sänks priset på ett månadskort med 260 kronor, från 1455 kronor till 1195 kronor. 

Efter pandemin: Tron på kollektivtrafiken minskar

– När det gäller enkelbiljetter får göteborgarna nu samma pris som alla andra kommuner. Uppdraget har varit att det ska vara lika i hela regionen. Så ser det inte ut i dag, och då blir det några kronor mer i till exempel Göteborg, säger Maria Björner Brauer.

Prishöjningen inom Göteborg är den andra på kort tid. Förra året drog alliansen in den subvention göteborgarna haft för kollektivtrafik sedan 2007 vilket gjorde att ett månadskort i Göteborg blev 135 kronor dyrare.

Dyrare bussresor med Alliansens budget

Foto: Västtrafik

De olika zonerna

Zon A: Göteborg, Partille, Mölndal och Öckerö.

Zon B: Ale, Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Stenungsund och Tjörn.

Zon C: Övriga kommuner i Västra Götalandsregionen.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Minifestival tröst för Way out Westfansen

Nöje Villa Belparc scen för Way out Weekend. För andra året i rad har Way out West tvingas ställa in festivalen. Men nu öppnar man för en minifestival vid Villa Belparc. Under namnet Way out Weekend kommer artister som Sarah Klang, Amason och...måndag 2/8 11:37

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Ta ett större ansvar för bostadsproblemen i Göteborg

Debatt Bo i Göteborg Det råder fortsatt stor bostadsbrist och klyftorna på bostadsmarknaden växer. Problemen med trångboddhet i socialt utsatta områden har blivit tydliga… torsdag 24/6 13:12