Döms. En man döms till villkorlig dom efter att ha förföljt och trakasserat ex. Foto: Mostphotos

Socialarbetare stalkade tinderdejt

En man i 45-årsåldern döms till villkorlig dom och dagsböter efter att han förföljt och trakasserat en kvinna han hade en kortvarig relation med.

  • Publicerad 05:30, 7 maj 2021

Kvinnan berättar i förhör att "den kvällen var en mardröm".

En man och en kvinna träffades på dejtingappen Tinder sommaren 2016 och dejtade under några månader. Men när kvinnan ville avsluta relationen så accepterade inte mannen det.

Mannen, som bor i nordöstra Göteborg, trakasserade henne genom att ringa upprepade gånger och stå utanför hennes dörr och knacka på. Kvinnan, som uppger att hon var rädd och kände obehag för mannen, polisanmälde den oönskade kontakten flera gånger.

Under Alla hjärtans dag 2018 eskalerade mannens förföljande av kvinnan. Han dök upp utanför en restaurang i centrala Göteborg som kvinnan befann sig på med sin kompis. Kvinnan berättar i förhör att hon fick gömma sig inne på restaurangen för att undkomma och att "den kvällen var en mardröm".

Hotfulla meddelanden

Mellan den 14 februari och 30 september samma år ringde han i stort sätt dagligen och lämnade totalt 236 röstmeddelande på kvinnans telefon. Han har även skickat totalt 263 sms till kvinnan. I vissa av meddelanden uttryckte sig mannen hotfullt.

Mannen utnyttjade faktumet att han arbetade som socialsekreterare för att göra totalt nio slagningar i arbetsplatsens it-system på kvinnan. På så sätt fick han bland annat tag på hennes nya mobilnummer.

Först när han fick kontaktförbud 2019 upphörde trakasserierna. Kvinnan har berättat i förhör att hon blivit traumatiserad av händelsen. Hon har blivit diagnostiserad med PTSD och fick sömnproblem som resultat.

Fick sparken

Mannen i 45-årsåldern döms nu i Göteborgs tingsrätt för olaga förföljelse och dataintrång vid nio tillfällen. Han döms även för misshandel efter att ha slagit sonen till en kvinna han var i en relation med 2020.

Påföljden blir villkorlig dom och böter om 37 000 kronor. Han ska även betala skadestånd till kvinnan samt pojken han misshandlade.

Efter den fällande domen har även Göteborgs stad valt att säga upp mannen.