Stort steg. Det går att få hjälp att lämna kriminella gäng, men det kräver en stor insats av den enskilda individen. Foto: Mostphotos

Socialtjänsten i väster: Vi saknar verktyg för avhoppare

Att lämna ett kriminellt nätverk kräver både en stor insats av den enskilda individen och mycket stöd från samhället. Men socialtjänsten saknar verktyg för att möta behoven hos avhoppare. Det menar Martina Lundgren, enhetschef på vuxenenheten på socialtjänsten i västra Göteborg.

  • Publicerad 10:17, 11 okt 2020

– I 20-årsåldern kan man redan vara ganska insyltad samtidigt som man ännu inte fått känna på konsekvenserna av sin kriminalitet.

För den som vill hoppa av ett kriminellt nätverk är den vanligaste första åtgärden att tillfälligt eller på längre sikt flytta till en annan ort.

– Vi tittar på vilken situation personen befinner sig i och vad man kan göra själv i den akuta situationen med hjälp av sina kontakter, säger Martina Lundgren, enhetschef på vuxenenheten på socialtjänsten i västra Göteborg.

LÄS ÄVEN: Hon lyckades lämna livet med gängen

LÄS ÄVEN: Avhoppartelefonen – livlinan bort från gängen

Något som hon menar försvårar insatserna för just avhoppare är att den gruppen inte är särskilt uttalad inom socialtjänstens ansvarsområden.

– Det gör att vi saknar verktygslådor för att kunna möta den här gruppen. Det är ju en fråga om man vill lägga den här gruppen på socialtjänsten och där tror jag att vi famlar lite grann.

LÄS ÄVEN: Kriminella nätverk – ett problem för hela stan

LÄS ÄVEN: Ministern: Bostadsort ska inte avgöra stödet

När socialtjänsten placerar personer på stödboenden i andra kommuner menar hon att det är svårt att få till de lokala insatserna på plats och att risken är stor att man fastnar i ett biståndsberoende från hemorten.

– Det kan vara oerhört svårt att börja om ett liv på en helt ny ort, utan sin familj eller sina vänner. Samtidigt har dessa personer ofta andra problem, som missbruk eller allvarlig psykisk ohälsa, som innebär oförmågor att klara de här bitarna själv.

Tidiga insatser

Martina Lundgren, som arbetar med vuxna från 20 år och uppåt, menar att det viktigaste är tidiga insatser för att förhindra att ungdomar rekryteras till kriminella nätverk, något som SSPF – samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidssektorn – arbetar med i stadsdelen.

– I 20-årsåldern kan man redan vara ganska insyltad samtidigt som man ännu inte fått känna på konsekvenserna av sin kriminalitet, säger hon.

LÄS ÄVEN: Så stöttar stadsdelen kriminella som vill byta bana

LÄS ÄVEN: Avhoppare hittar stöd i Angered

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11