BILLDALS GÅRD. Denna bild är tagen när byggmästaren August Kruger hade tagit över Billdals gård. Foto: Axel Lindahl (1872)

Societetens sommarresidens blev filmisk lyxbordell

Från jordbruk- och fiskebyggd till societetens sommarparadis. Från spökhus till göteborgarnas framtida sommarkafé. Det här är historien om Billdals Gård.

  • Publicerad 13:15, 8 jan 2021

Det är lätt att associera till tv-serien Downton Abbey.

Dubbeltrappan i centralhallen. Foto: Higab/Hans Wretling

Lyssna på podcastavsnittet om Billdals Gård HÄR

”Åh kors, hvad här är fult”.

Göteborgs-Postens reporter var föga imponerad av Billdal när han klev av ångbåten vid strandkanten år 1866. Reportern skulle besöka James Dicksons sommarresidens Billdals gård. Byggnaden i sig imponerade mer.

”Ritningen till den smakfulla byggnaden är uppgjord af arkitekten F. Heilborn och förenar soliditet med den behagliga nyckfullhet, som såväl passar för dessa ”villor”, der våra miljonärer njuta af den angenämaste verklighet”, skriver G-P:s reporter.

James Dickson

Billdals gård byggdes på 1860-talet av grosshandlaren och kommunpolitikern James Dickson. Köpmannafamiljen Dickson var vid den här tiden en av stans mest kända släkter.

– När man pratar med historieintresserade om borgare tänker många nog på medeltiden, med adel, präster, borgare och bönder. Men under 1800-talet i och med industrialismen växte det fram en ny borgarklass – de som ägde fabrikerna, kapitalister, företagsägare, grosshandlare och köpmän. I den framväxande borgarklassen i Göteborg fanns flera familjer med brittiska namn, bland annat familjen Dickson, säger historieexperten Mattias Axelsson.

Pampig byggnad

James Dickson köpte marken där Billdals Västergård och Östergård tidigare legat. Billdals gård byggdes som ett sommarhus dit familjen kunde ta båten från stan för att tillbringa somrarna. Arkitekten Frans Jacob Heilborn var inspirerad av nyrenässansens ideal med ordning och symmetri.

– Det är en oerhört pampig byggnad och det är lätt att associera till tv-serien Downton Abbey. Man kan tänka sig hur det såg ut här i slutet av 1800-talet när James Dickson hade sina bjudningar och kvinnorna gick ut på altanen för att småprata medan herrarna gick upp i biblioteket för att röka och sedan gick man ner i salongen och umgicks innan man satte sig i matsalen för att äta, säger Mattias Axelsson.

James Dickson dog barnlös och i testamentet stod tydligt att egendomen skulle säljas. Byggmästaren August Kruger tog över.

– August Kruger har Billdals gård i ungefär 20 år. År 1890 köps ägorna av Charles Felix Lindberg och sedan är det grosshandlare Gustav Werner som tar över kåken. Han är den sista stora ägaren av Billdals gård som han lägger mycket pengar på. Han utökar arealen, moderniserar, bygger tvättstuga, arbetarbostäder och växthus, säger Mattias Axelsson.

Werner drev vidare Billdals Gård till hans död 1949. Därefter förvaltade dödsboet huset fram till 1963 då Göteborg stad tvångsköper fastigheten.

– Kåken står och förfaller under 70-, 80- och 90-talet utan några större renoveringar. De som är uppvuxna här minns nog huset mest som ett spökhus, säger Mattias Axelsson.

Lyxbordell

Spökhuset fick dock agera lyxbordell i inspelningen av Carin Mannheimers film Rika barn leka bäst som kom 1997.

Därefter stod byggnaden tom fram till en ny detaljplan vann laga kraft 2013. Året efter fick kommunens fastighetsbolag Higab i uppdrag att renovera Billdals gård.

Billdals gårds tre stora ägare

James Robertson Dickson (1810-1873) var son till Robert Dickson, en av bröderna Dickson som kom till Göteborg från Skottland i början av 1800-talet för att bedriva affärer. Familjefirman James Dickson & Co var framgångsrik och familjen blev mycket förmögen och inflytelserik.

Charles Felix Lindberg (1840-1909) var även han köpman och donator.

Gustaf Werner (1859-1948) var affärsman inom textilindustrin med ett antal fabriker i bland annat Gårda och Mölndal.

Källa: Higab

Visa merVisa mindre

Podcast: Gator och torg i Göteborg

Lyssna på avsnittet om Billdals gård i GöteborgDirekts historiska podcast Gator och torg i Göteborg. Du hittar den antingen på goteborgdirekt.se/pod eller där poddar finns.

Vi är GBG

    Vi är GBG