Folke Borgh (th), chef för försvarets miljöprövningsenhet och ansvarig för försvarets ansökan om skjutfältet i Södra skärgården. Här på plats, tillsammans med försvarsmaktens konsult för bullermätningar, när militären provsköt med kulspruta från en båt. Foto: Monica Havström

”Södra Skärgården är vår soldatfabrik”

Turerna kring försvarets närvaro i Södra skärgården går vidare. Inte heller försvaret fick som de ville i yttrandet från mark- och miljödomstolen. Och även de har regeringen i sikte för att i slutändan få sin vilja igenom.

  • Publicerad 10:00, 19 feb 2012

– Vi får smälta detta och sedan fortsätta att driva det på regeringsnivå. Ingen av de klagande parterna fick särskilt mycket gehör för sina åsikter, säger Folke Borgh, chef för försvarets miljöprövningsenhet och ansvarig för försvarets ansökan om skjutfältet i Södra skärgården.
Vad i yttrandet är det ni inte är nöjda med?
– Vi har ett behov av att inte ha ett så långt sommaruppehåll. Vi vill kunna skjuta även i juni fram till att den riktiga semestertiden går igång.
Varför måste ni kunna skjuta under sommaren?
– Varför inte? Med vintrar som det varit de senaste åren blir våren kort och med isläggning fungerar det inte som det är tänkt, då är det svårt att planera och få så mycket tid vi behöver får att öva.
– Försvarsmaktens uppgift är att klara av en beväpnad strid och det här är vår soldatfabrik, det är här man producerar kunnandet om väpnad strid, säger Folke Borgh.

Behöver skjuta mer

Med de försvarbeslut som tagits de senaste åren har värnplikten i fredstid lagts ned. I stället ska Sverige ha en stående armé som är redo att sättas in omedelbart.
– Förr hade vi värnplikten i vilken man skulle lära sig att hantera vapen i hopp om att aldrig behöva använda dem, säger Folke Borgh.
– Nu är det betydligt färre personer som ska tränas upp men de ska å andra sidan vara beredda på att använda vapen i morgon och därför kommer vi att behöva skjuta mer. Det ska vara ett användbart försvar som ska fungera här och nu.
I sin argumentation för skjutfältets nödvändighet hänvisar Folke Borgh bland annat till regeringens budgetproposition 2012 där det bland annat står ”Detta innebär att Försvarsmakten nu och i framtiden måste ha tillgång till övnings- och skjutfält med skilda naturtyper och terrängförhållanden. Fälten måste också vara belägna i olika delar av landet så förbanden kan utbildas och övas i olika klimatförhållanden.”

Försvaret bestämmer
Och ”Grundat på riksdagens och regeringens beslut om insatsorganisationens utformning är det Försvarsmakten som bestämmer den närmare utformningen av insatsorganisationen som är nödvändig för statsmakternas krav på operativ militär förmåga ska kunna uppfyllas. Det är också Försvarsmakten som bestämmer var och hur insatsorganisationens förband ska utbildas och övas.”
Med detta i ryggen konstaterar Folke Borgh att försvaret lär få fortsätta använda de skjutfält de har.
En del av de som upprörts av försvarets planer har undrat varför de inte undersökt andra möjliga platser och på det svarar Folke Borgh:
– I västra Sverige finns endast ett ställe som lämpar sig för övningar.
Om att en hel del skärgårdsbor känner att processen inte gått rätt till och att de inte blivit lyssnade på säger Folke Borgh att han inte kan göra mer än att konstatera att de redovisar den uppfattningen.
– Vi har gjort allt vi ska.

Internationella övningar
Att försvaret planerar internationella övningar är också något som väckt oro men Folke Borgh säger att det inte är något nytt i Göteborgs skärgård.
– Vi kommer ha internationella övningar för att leva upp till de överenskommelser vi har om internationellt samarbete. Det kommer inte bli en tummelplats för NATO-förband. Vi kommer inte ägna oss åt uthyrningsexperiment. Det är inte annat än att man ibland kan se en uniform som inte ser exakt likadan ut som den svenska.
Vi har talat med skärgårdsbor som berättar att de fått höra från militärer där ute att skjutfältet också används för att demonstrera vapen för andra nationer i försäljningssyfte. Är det så?
– Det finns ett allmänt uppdrag att stödja försvarsindustrin och då kan det hända att vi på alla våra skjutfält visar upp och provar vissa system. Det är ett gammalt politiskt beslut att vi genom att sälja vapen minskar våra egna kostnader.

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00