"Soffan": Det är en ohelig allians

Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson har inte mycket för de rödgrönrosas överenskommelse med Alliansen. ”Det här är politiken när den är som sämst”, säger hon.

  • Publicerad 15:12, 7 nov 2018

Alliansens valtekniska överenskommelse med de rödgrönrosa gör att Socialdemokraterna kan hamna helt utanför de styrande posterna i Göteborgspolitikern.

Läs också: Otippade utspelet: Nytt samarbete petar S från makten

De rödgrönrosa menar att överenskommelsen kommer till på grund av Socialdemokraternas bristande ledarskap, där Socialdemokraterna bara har letat samarbeten på Allianssidan. Den kritiken håller Ann-Sofie Hermansson (S) inte med om.

– Jag har som bekant pratat med alla gruppledare, utom Sverigedemokraterna. Vi har helt enkelt olika syn på hur man förhandlar och hur man pratar över blockgränsen, säger hon.

Överenskommelsen mellan Alliansen och de rödgrönrosa beskriver hon som oseriös.

– V släpper, tillsammans med kamraterna på den rödgröna fronten, aktivt igenom en borgerlig budget mot att man då, som jag förstår, får sina arvoderade platser i presidierna. Det här ger dem pengar, men inte makt eftersom man har satt sig i opposition. Som jag ser det är det här en ohelig allians. Det är lite politiken när den är som sämst – när det handlar om spel om makten snarare än om att få till ett ansvarsfullt styre.

Alliansen har 24 mandat av 81 vilket innebär att de kommer behöva stöd från de andra partierna i varje enskilt beslut.

– Jag kan inte se att det är det bästa för Göteborg. Vi har ett antal utmaningar framför oss – Frihamnen, Skeppsbron, arenorna och alla möjliga olika saker som inte gör sig så bra i smala konstellationer utan som kräver väldigt breda uppgörelser om man ska få ordning på saker och ting.

Själv tror hon fortsatt på ett bredare blocköverskridande samarbete.

– Nu ska vi inte kasta yxan i sjön för ingenting är klart. Vi är inte i närheten av ett färdigt styre än. Det ligger flera veckor framför oss här och då finns det chans till samtal och möjligheter, säger Ann-Sofie Hermansson.

Vilka ser du ett möjligt samarbete med?

– Just nu är det de två största partierna utanför. Det är klart att de samtalen kan man också föra. Det har vi gjort hela tiden, men det också en dialog att fortsätta.

Ser du ett samarbete med Demokraterna?

– Ett samtal med dem. Precis som jag har gjort med alla andra. Jag har inte haft dörren stängd till någon utom Sverigedemokraterna. Men min syn på Västlänken är redan känd. Det är inte där det ligger. Man kan föra samtal om andra saker. Vi får se, säger Ann-Sofie Hermansson.

Den 22 november kan allt avgöras. Då röstar kommunfullmäktige om vilken budget som ska gälla.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG