För demokratin. Ann-Sofie Hermansson är tillbaka. Nu för att skapa Selma folkhögskola för utbildning mot terrorism och för demokratin. Foto: Kai Martin

Soffan fortsätter kampen mot extremismen

Ann-Sofie Hermansson har inte legat på latsidan sedan hon tvingades bort som Socialdemokraternas ledare i Göteborg. Nu planerar hon att starta en folkhögskola – mot extremism och för demokrati – över partigränserna. – Vi vill ha ett kunskapslyft i de här frågorna, säger hon.

  • Publicerad 16:52, 23 aug 2019

I dag har Ann-Sofie Hermansson tillsammans med moderaternas Lisbeth Sundén Andersson lämnat in en hemställan till Västra Götalandsregionen om att få ta över Göteborgs folkhögskola.

Tillsammans med andra har en förening bildats för att starta Selma folkhögskola. Föreningen startade 15 augusti genom ett konstituerande årsmöte, då en interimsstyrelse valdes. Målet med skolan är att jobba mot extremism, hedersvåld och terrorism – och för demokrati.

– Historien och idén går längre tillbaka än så, förklarar Ann-Sofie Hermansson, som blev tillfrågad om att vara med ungefär samtidigt som hon i mars avsattes som Socialdemokraternas ledare i Göteborg.

– Då jag fick frågan svarade ja direkt, säger hon, som brinner just för de frågorna som Selma folkhögskola ska driva och utbilda i.

– Vi skickade en förfrågan om att ta över en folkhögskola för det här ändamålet redan 2016. Den blev till och med diarieförd. Men sedan hände ingenting, förklarar Lisbeth Sundén Andersson, riksdagsmeriterad (2014–2018) politiker för Moderaterna.

Men nu har det blivit fart på engagemanget igen. Både Lisbeth Sundén Andersson och Ann-Sofie Hermansson ser det som en självklarhet att arbetet med Selma folkhögskola sker över partigränserna.

– Ja, de här frågorna saknar partipolitik. Det här handlar om vår demokrati, menar Ann-Sofie Hermansson.

– Det är ont om utbildningar i dessa ämnena, oavsett om det är lärare, polis eller socialsekreterare. Vi vill ha ett kunskapslyft, säger Ann-Sofie Hermansson, som länge varit engagerad i de här frågorna. Hon kommer senare i höst ställas inför rätt anklagad för förtal i samband med diskussionerna kring filmen "Burka songs 2.0" förra hösten.

– Vi gjorde en undersökning i skolor i nordöstra Göteborg. Av 1500 elever svarade 1200. Det var deprimerande svar. Bland annat fann det 11 procent som sympatiserade med IS. 13 procent kände folk som åkt ned för att strida med dem. De ansåg att anpassa sig till det svenska samhället inte var viktigt och där tilltron till sin imam mer väsentlig, säger Lisbeth Sundén Andersson.

Nu siktar Selma folkhögskola på att få ta över Göteborgs folkhögskola, för att kunna vidareutveckla den kunskapsbas som redan finns.

– Vi förstår att de kommer bli oroliga. Men det ska fortsätta som vanligt och personalen ska inte genomgå någon metamorfos, säger Lisbeth Sundén Andersson.

– Men vi måste ta det i rätt ordning och börja med de som bestämmer. Ingen ska bli av med jobben och de här ändringarna kommer inte ske över en natt.

Selma folkhögskola

Är. En folkhögskola som ska startas som ska hanterar kontroversiella ämnen som terrorism, extremism, hedersvåld och om vikten av demokrati. Man menar att "För att åstadkomma reell förändring behöver färska kunskaper samlas och spridas i samtliga utbildningsformer. Där kan folkbildningen göra mer. Det finns ett bildnings- och utvecklingsbehov som det skulle ligga stora mervärden i att folkbildningen tog tag i. Det ska noteras, som en av flera svagheter, att den del av civilsamhället som – ofta med fokus på den hedersrelaterade problematiken – ägnar sig åt dessa frågor idag inte har tillgång till någon dedikerad folkhögskola".

Namnet: Selma står för Lagerlöf, författaren som var en aktiv och konsekvent förkämpe för demokratiska fri- och rättigheter; Selma, i Alabama, en ikonisk stad för den amerikanska medborgarrättsrörelsen och dess strid för grundläggande fri- och rättigheter; Selma, med variationer, är gångbart såväl inom den europeiska kultursfären som i stora språk som turkiska och arabiska. Därmed blir det ett slags gemensam nämnare.

Planen: Är att starta Selma folkhögskola ta över Göteborgs folkhögskola. Idag, 23 augusti, har en hemställan om att starta skolan skickats in till Västra Götalandsregionen.

Trafiken – minut för minut

DEBATT

"Vi har ett välfärdsnödläge"

DEBATT Satsa på primärvården och förbättra villkoren för sjukhuspersonalen är två punkter som Vänsterpartiets Eva Olofsson, Carina Örgård och Jan Alexandersson tycker bör prioriteras i regionen.torsdag 16/1 11:36

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57