Soffan har inte satt sig till ro – siktar på framtid som chaufför

För ett år sedan var hon kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg. Nu är hon arbetssökande och engagerad för att jobba mot extremism.

  • Publicerad 06:10, 15 sep 2019

Jag mår oförskämt bra, har tränat och unnat mig att resa.

Hon kom från ett hem på Tjörn där pappan var folkpartist, åkaren som trodde på liberala värdegrunder och lät sin dotter göra sina politiska val i livet. I mitten på 80-talet, efter gymnasiet, långpendlade hon från hemmet i Kållekärr till jobbet på Volvo.

– Jag ledsnade på att det efter ett år och flyttade till Länsmansgården. Det var en jättefin lägenhet på sjätte våningen. Nu är jag tillbaka på Hisingen sedan fem år, i den första lägenhet som jag har köpt, säger hon.

Faiblesse för det brittiska

Hon tar emot i sin oklanderliga lägenhet där allt har sin plats i minutiös ordning och där ett kylskåp och några kuddar med Union Jack-motiv skvallrar om en faibless för det brittiska.

Hennes dialekt är mer göteborgsk än bohuslänsk. Men så är det kanske också så att det är den här staden som har format henne. Staden som hon har verkat mest i och brytt sig mest om.

En kanske inte helt given väg när en ung kvinna en gång valde konsumtionslinjen på två år för gymnasiegången.

– Hemmafrulinjen kallades den. Men jag har aldrig jobbat med det som jag utbildade mig till, säger Ann-Sofie Hermansson lite lakoniskt, som senare skaffade sig en fil kand i sociologi, något hon heller inte jobbat med.

Värsta hösten

Det blev istället Volvo, industrivärlden och snart också ett fackligt engagemang. Det som i sin tur ledde in henne på den politiska banan – en lång resa som efter diverse utflykter både fackligt och partipolitiskt tog henne tillbaka till Göteborg då Göran Johansson ville ha henne som politisk sekreterare. En post hon innehade mellan 2003 och 2008. Något som senare ledde henne till den lokalpolitiska toppen – och till hennes avgång och fall.

– Förra hösten var värsta hösten. Men... det var ingen som dött, inget kriminellt som jag gjort. Jag har vänner och göteborgarnas stöd. Livet är större än så här, säger hon nu med perspektiv på händelserna.

För det gick fort. Först lämnade hon över till moderaternas Axel Josefson för att sedan, efter tre år på posten, tvingas bort som gruppledare inom Socialdemokraterna i Göteborg.

Hon ser ut att må bra, har hunnit med två utlandsresor, tränar styrketräning flitigt och, som Göteborg Direkt kunde avslöja, är engagerad i att ta över Göteborgs folkhögskola för att skapa en utbildning mot extremism, hedersvåld och terrorism – och för demokrati.

– Jag mår oförskämt bra, har tränat och unnat mig att resa. Var sak har sin tid. Nu får det bli något annat. Det har varit slitsamt med det som hände, men nu har jag lagt det bakom mig, förklarar Ann-Sofie Hermansson.

– Jag har haft tre fantastiska år.

Hon siktar på en yrkesframtid som chaufför och ska komplettera sitt C-körkort med YKB – yrkesförarkompetens.

– Jag måste ju betala hyran, säger hon.

Rättegång väntar

Men närmast väntar rättegången henne, anklagad för grovt förtal. Det var i efterdyningarna av den inställda visningen av den omstridda dokumentären "Burkasongs 2.0" som två talespersoner och debattörer för Muslimska Mänskliga Rättighetskommittén bland annat ansåg att Ann-Sofie Hermansson hade kränkt dem på grund av deras trosbekännelse och anklagat dem för att vara extremister.

– Jag står för det som jag har sagt om dem som extrema röster. Sedan får rättvisan ha sin gång.

Ann-Sofie Hermansson

Är: 54 år, bor på Eriksberg. Uppvuxen på Tjörn. Flyttade som knappt 20-åring till Göteborg för jobbet på Volvo. Blev politiskt engagerad, först fackligt sedan stegvis i Socialdemokraterna. Blev ledamot i SSU:s förbundsstyrelse. Arbetade för Mona Sahlin på regeringskansliet, var sju år på LO i Stockholm och tjänstgjorde 2003–2008 som politisk sekreterare åt kommunalrådet Göran Johansson i Göteborg. Efterträdde Anneli Huthén som kommunstyrelsens ordförande för att avgå i november 2018. Sparkades några månader senare från sina uppdrag inom det lokala socialdemokratiska partiet.

Visa merVisa mindre

Ann-Sofie Hermanssons Göteborgsfavoriter

Älvsborgsbron – Göta älvbron

Scandinavium – Gamla Ullevi

Götaplatsen – Järntorget

Röda sten – Saltholmen

Botaniska – Trädgårdsföreningen

Saluhallen – Feskekörka

Avenyn – Linnégatan

Folkets hus –Rådhuset

Göteborgsoperan – Konserthuset

Spårvagn – Färja

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG