Blocköverskridande. Vi behöver ett stabilare styre, konstaterar Ann-Sofie Hermansson (S). Foto: Markus Andersson

”Soffan”: Jag har alltid sagt att rödgrönrosa inte räcker

Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson beskriver det nya rödgrönrosa samarbetet som en tydlig markering – att de väljer opposition.

  • Publicerad 11:48, 6 nov 2018

Det nya rödgrönrosa samarbetet får 19 manat. Alliansen har 24 och Socialdemokraterna 17.

Läs också: Nytt rödgrönrosa block – fimpar S

– De rödgrönrosa går i opposition. Jag tycker det är lite oväntat att MP väljer denna vägen och ställer sig i vänsterhörnet. I övrigt är det inte så förvånande, säger Ann-Sofie Hermansson.

Efter valet har Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ bjudit in till förhandlingar, men upplevt svagt intresse från Socialdemokraterna.

– Jag har alltid sagt att rödgrönrosa inte räcker. Med 36 mandat som det hade blivit om S var med hade vi blivit beroende av SD, och jag kan inte tänka mig samarbete med dem, säger Ann-Sofie Hermansson och fortsätter:

– De ville börja skriva ihop en rödgrönrosa budget innan de ville börja prata över blockgränsen. Jag tror inte på det. Det är som att bjuda upp med en rak vänster. Jag tror man ska prata med motparten på ett respektfullt sätt, inte dänga en rödgrönrosa budget i huvudet.

Har du gett upp de rödgrönrosa?

– Nu verkar de smälla igen dörren, men sista ordet är inte sagt. De kan ju ändra sig.

Ann-Sofie Hermansson har hela tiden efter valet sett ett blocköverskridande samarbete som den enda möjliga vägen.

– Vi behöver ett stabilare styre. Det kommer inte räcka med Alliansens 24 mandat heller. Det är inte seriöst. Jag hoppas man ska prata med oss och se till vad som är bäst för Göteborg.

Hur går era förhandlingar med Allianspartierna?

– Det finns inga regelrätta förhandlingar. Vi har haft sonderande samtal där vi känner på varandra. Det är inte någon som nekar samtal. Så jag försöker.

Förs diskussioner med Demokraterna?

– Vi pratar med Demokraterna också. De har väldigt specifika krav så det kanske är lite mer komplicerat. Men jag tycker inte man ska utesluta ett parti som har fått 17 procent. Man måste ha respektfulla samtal.

Mandatfördelning

Alliansen: 24 mandat

De rödgrönrosa: 19 mandat

Socialdemokraterna: 17 mandat

Demokraterna: 14 mandat

Sverigedemokraterna: 7 mandat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG

    Vi är GBG