3 mars. Ann-Sofie Hermansson (S) tror fortfarande att hon har stort förtroende. På söndag vet vi. Foto: Edvin Bergström/Michael Erhardsson

"Soffan": Jag ser fram emot söndag

På söndag avgörs Ann-Sofie Hermanssons (S) öde på Socialdemokraternas extrainsatta kongress. Oavsett utfall blir det stora förändringar för Socialdemokraterna i Göteborg.

  • Publicerad 07:49, 1 mar 2019

Efter några veckors väntan är nu Socialdemokraternas extrainsatta årsmöte här. Distriktsstyrelsen och kommunfullmäktigegruppen har förklarat att de saknar förtroende för gruppledaren Ann-Sofie Hermansson. Nu, 3 mars, ska förtroendet prövas av partidistriktets 238 ombud.

S-striden – detta har hänt

– För vårt parti är det här inte bra. Jag hoppas att söndagen kan bli en slutpunkt för det här såriga eller vad man ska kalla det. Sedan handlar det om att gå vidare. Men jag ser fram emot söndag. Då får de som har valt mig avgöra. Det känns rimligt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Hur har den här perioden varit?

– Man är inte gjord av granit. Hade det bara varit för min egen skull hade det varit lätt att gå. Det låter klyschigt men jag är ju besjälad av detta – jag vill utveckla socialdemokratin och tycker det är värt att ta en fajt för något viktigt i vårt parti.

Hermansson (S): Jag avgår inte

Riksdagsledamoten Mattias Jonsson (S) sitter i distriktsstyrelsen och är en av dem som riktat misstroende mot Hermansson.

– Det känns fruktansvärt trist att vi ska behöva ha det här mötet över huvud taget. Man kan vända och vrida på våra stadgar och former men i grund och botten handlar det om förtroende. Vi är förtroendevalda, det är ingen vanlig anställning. Visas det runt omkring att det saknas förtroende bör man dra slutsatser av det, säger han.

Därför vill de avsätta ”Soffan”

Sedan Ann-Sofie Hermansson fick samtalet av distriktsstyrelsens ordförande Anna Johansson (S) den 11 februari har hon varken haft kontakt med henne eller någon annan i styrelsen.

– Det har inte varit läge. Jag har haft fullt upp med allt annat. Det vanliga arbetet har ju fortsatt, säger Ann-Sofie Hermansson.

Många av dem som vill avsätta dig möter du varje dagen i korridoren – hur har det varit?

– Vi är vuxna människor. Vi har hanterat det professionellt. Det är som det är.

Inför den extrainsatta kongressen har handlingar skickats ut till ombuden, handlingar Hermansson anser vara tunna.

– Det är ingen rättegång men när man ska pröva mitt förtroende vill jag ju veta konkret vad det handlar om så man kan gå i svaromål. Vilka som är de kritiska punkterna, så jag kan svara på det. Jag hade önskat en framställan, också för ombuden så de vet vad de ska ta ställning till.

Tycker du inte att kritiken har varit relativt konkret?

– Det tycker jag inte. Det har kommit väldigt många olika saker – alltifrån arbetsmiljö till att jag pratat för mycket extremism till att jag bestämt själv att vi skulle ha valteknisk samverkan med Demokraterna, vilket naturligtvis inte är sant. Sinsemellan är det väldigt olika saker. Om inte jag tycker det är tydligt så tycker nog inte ombuden det heller, säger Ann-Sofie Hermansson.

Mattias Jonsson håller med om att söndagens kongress inte är någon rättegång. Han är dock övertygad om att Ann-Sofie Hermansson vet vad kritiken handlar om.

– Vi har haft samtal och möten med Ann-Sofie under en lång tid. Att hon inte skulle känna till vad det handlar om är djupt förvånande för mig. Men jag har stor respekt för att våra ombud undrar om bakomliggande orsaker och vad kritiken handlar om mer konkret. Därför kommer vi på söndag redogöra varför vi har hamnat där vi har hamnat, säger Mattias Jonsson.

Efter valet har Hermansson varit tydlig med att blockpolitikens tid är förbi. En del av den uttalade kritiken handlar om hur Hermansson behandlat det rödgrönrosa samarbetet.

– Man vill göra som man brukar. Men det har också suddat ut socialdemokratin. Om vi fortsätter att göra som tidigare försvinner socialdemokratin. Vi behöver en socialdemokrati med självförtroende som bygger mål för framtiden. Jag har påbörjat det arbetet och är taggad på att fortsätta. Att gå tillbaka i gamla hjulspår går inte, det är min bedömning.

KF-gruppen har redan utsett Marina Johansson (S) som tillfällig gruppledare tills den ordinarie kongressen fattar nytt beslut i april. Processen om vem som tar över gruppledarskapet i KS, om Hermansson röstas bort, startar först efter söndag. Oavsett hur det går kommer söndagens utfall innebära stora förändringar för Socialdemokraterna i Göteborg.

– Jag kan inte tala för hela styrelsen, men skulle hon få förnyat förtroende är utsikten att fortsätta verka i nuvarande distriktsstyrelse obefintlig. Det är nog fler som drar de slutsatsen, säger Mattias Jonsson.

Skulle så bli fallet är Ann-Sofie Hermansson redo för en omstart.

– Då handlar verkligen om att läka partiet. Att hitta vägar framåt där vi inte tar heder och ära av varandra. Vi ska återigen bli en progressiv kraft men det kommer krävas en del jobb. Man kan inte älska alla men man kan faktiskt jobba ihop. Vårt parti är bättre än så här.

Vad ska du göra om du inte får förnyat förtroende?

– Jag vill ju fortsätta att vara engagerad, sen får jag väl söka jobb som normala människor gör, säger Ann-Sofie Hermansson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG