För åtta år sedan kom Feras al Oudeh till Sverige från Syrien.

Att integreras i det nya landet skulle visa sig vara svårare än han trott.

– Jag tänkte att jag skulle ha svenska kompisar, kanske svensk tjej, börja jobba direkt och komma in i det svenska samhället. Det blev en chock när jag insåg att det skulle bli svårt.

Idag har han både familj och jobb som handläggare på Statens servicecenter, där han även får användning av sina juridikkunskaper från hemlandet.

– När jag träffade Sofia hade jag en massa drömmar. Genom träffarna hon ordnade hittade jag energin och kunde börja bygga ett nätverk som tog mig in i arbetslivet och samhället.

Internationella företag

Sofia Brax från Långedrag har en bakgrund inom HR och har tidigare jobbat för bland annat Lindex, Collector samt OX2 och verkar numera som konsult inom kultur- och förändringsledning.

– Jag har alltid älskat att arbeta med kulturutveckling i internationella företag. Under mina tretton år på Lindex bjöd jag ofta hem våra kollegor från andra länder och upptäckte att hemmiljön öppnade upp för nya samtal.

Sedan flyktingvågen 2015 har hon hjälpt till att skapa mötesplatser där nya och etablerade svenskar får möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter.

För fyra år sedan fick hon idén till afterworkshoparna.

– Jag känner ju ganska många nya svenskar och även väldigt många inom HR i Göteborg.

Jobb är nyckeln

Vid varje tillfälle bjuder hon in tjugo nya svenskar och tjugo etablerade och alla tar med sig mat från sina länder.

– Vi har haft allt från julfest, dans och uppträdande av Göteborgsoperan till besök av en stylist och HR-chefer från bland annat Volvo och Stena.

En som tackade ja till inbjudan var Stefan Kristoffersson, organisationsrådgivare på Caminero, som nu är medskapande i afterworkshoparna.

Han menar att jobb är nyckeln till integration.

– I Sverige är vi generellt dåliga på att släppa in människor i våra tajta nätverk och det är ofta där som jobben finns. Genom att lösa upp den knuten så löser man en stor del av problemet.

"Ömsesidigt givande"

Han poängterar att det inte handlar om välgörenhet.

– Att omfamna hur otroligt givande och spännande det är att träffa människor från andra kulturer, det är inte välgörenhet utan ett ömsesidigt givande, säger Stefan Kristoffersson och Sofia Brax tillägger:

– När man varit på en resa är det ofta människor man träffat och nya kulturer man upplevt som värdesätts mest. Nyckeln är att våga vara nyfiken och det blir man när människor från hela världen samlas i ens vardagsrum.

https://www.goteborgdirekt.se/nyheter/sa-vill-politikerna-minska-segregationen-i-goteborg/repvfp!muFIQxmIqsKLdCV8mPjtg/