Sökes: Fadderfamiljer till ensamkommande

Under 2015 tog Sverige emot drygt 35 tusen ensamkommande barn och ungdomar. Många av dem fyller nu 18 vilket innebär att ansvaret går över från kommunen till Migrationsverket som kan placera dem på vuxenboenden var som helst i Sverige.

  • Publicerad 16:00, 27 okt 2017

I julas flyttade Abdol Amiri hem till familjen Särnholm i Fiskebäck. Fem familjemedlemmar blev sex. De var redan fadderfamilj för Abdol men när Migrationsverket skrev upp honom i ålder och han riskerade att placeras någon annans i landet fanns det bara ett alternativ för familjen.

– Man hinner inte tänka. Det var bara  ’välkommen’ och sedan rullade det bara på. Man har ju liksom inget val, säger Katarina.

Vad har det inneburit för er?

– För det första det fantastiska i att få en till familjemedlem. Vi gör ju hans resa tillsammans med honom. Abbe hjälper oss också att få nya vinklar på saker och ting. Han har sin kulturella bakgrund och kan ifrågasätta saker som vi kanske inte reflekterar över. Sedan gör det också något med synen på det samhälle vi bor i. Nu känner vi till exempel en koppling till killarna som hänger nere i Nordstan, det gjorde vi inte tidigare, säger Mats.

"Jag älskar dem"

Under uppväxten i Iran fick inte Abdol fick inte gå i skolan. Nu läser han ikapp samtidigt som han jobbar extra på Liseberg. I somras kom beskedet, uppehållstillstånd.

– Jag blev mycket glad och jag är så tacksam för min familj här. Jag älskar dem, säger han.

Abdol kom precis som många andra människor på flykt till Sverige 2015. Han är Afghan uppväxt i Iran. Flykten gick genom Turkiet, Grekland, Makedonien, Serbien, Ungern, Österrike, Tyskland och Danmark. Tillslut kom han till Göteborg där en stor del av fritiden läggs på fotboll och Älvsborg FF:s lag New Friends.

– Jag spelar innermittfält och är en bra passningsspelare.

– Teknisk också, tillägger Mats.

New Friends

Laget startades av Pia Löfgren för två år sedan. Hon kände till Sandarnas lag C, ett fotbollslag för ensamkommande i Göteborg, och bestämde sig för att göra något liknande i Älvsborgs FF:s regi. Från början mötte projektet en del motstånd. Men nu har det blivit en naturlig del av föreningen.

Sedan starten har ungefär 150 killar passerat laget. Nu är det 30 – 40 spelare som kommer regelbundet för att träna och spela matcher. Flera av spelarna har precis som Abdol skrivits upp i ålder och många är nu i 18-årsåldern.

De flesta saknar uppehållstillstånd. Det innebär att när de betraktas som 18 år eller äldre inte längre får bo kvar i sina boenden i Göteborg utan kan flyttas till vuxenbonden någon annanstans i Sverige i väntan på beslut om uppehållstillstånd.

Söker fler familjer

– Då förlorar de sitt nätverk som de byggt upp under två års tid. Därför hoppas vi nu att fler familjer gör som Katarina och Mats och öppnar upp sina hem. Vi söker människor som ställer upp ideellt. Man kan börja som fadderfamilj och träffas någon gång i veckan så kan man gå vidare om man tycker att det funkar, säger Pia Löfgren.

– Om man tänker att vi alla har ett visst ansvar i vårt samhälle. Då är det här ett sätt att påverka framtiden. Det är ett sätt att skapa ett samhälle som är humant, som är varmt, som är inkluderande. Alternativet är ju att sitta och hoppas på ’gated communities’, bygga murar. Jag tror ju inte på det. Om folk bara fattade att det är en win win. Men det visste inte vi heller från början, säger Mats Särnholm.

När den asylsökande ensamkommande blir 18 år

När den ensamkommande fyller eller bedöms vara 18 år och är asylsökande övergår ansvaret till Migrationsverket, som då erbjuder plats på sina boenden. Migrationsverket har det övergripande ansvaret för asylsökande som är över 18 år. Oavsett om de är 18 år när de kommer till Sverige, eller blir 18 år under asylprocessen. Om ungdomarna har uppehållstillstånd när de blir 18 år är de göteborgare och stannar i staden.

För närvarande bor mellan 350 – 400 ungdomar på något av stadens boenden i Göteborg. Av dessa är knappt 300 17 år eller äldre. ​

Källa: Göteborg stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG