Tusentals grisar. Tillverkningen av marsipanfigurer kräver varken ugnar eller kylar. Foto: Göteborgs Marsipanfabrik

Sökes: Marsipangris-bagare till anrik fabrik

Nu finns ett svårslaget tillfälle för den som letar efter en ovanlig utmaning. Göteborgs Marsipanfabrik söker efter rätt person som kan ta över gristillverkningen i Hisings Backa.

  • Publicerad 14:28, 22 jan 2022

Det finns bara två marsipanfabriker kvar.

Det kan vara lite säsongsbetonat förstås. I december bakas tusentals grisar inför julen. När helgerna är över stannar maskinerna – ända fram till påska.

– Just nu har vi lite ledigt innan det är dags att börja tillverkningen av marsipankycklingar, säger Anders Olsson som äger Göteborgs Marsipanfabriken tillsammans med sin fru.

Grisarna med choklad är välkända figurer på butikshyllorna i Västsverige. Fabriken startade produktionen under 1950-talet och varit ett återkommande inslag under storhelgerna sedan dess.

Många göteborgare känner igen de klassiska julgrisarna, täckta i choklad med röda tomtar på ryggen. Majoriteten av dem säljs under december i de stora matvarukedjorna Ica, Citygross och Coop.

– Det finns bara två marsipanfabriker kvar i Göteborgsområdet. Det är vi och Bräutigams, konstaterar Anders Olsson.

Tredje gången gillt

Nu har familjen Olsson drivit verksamheten sedan 2015, men Anders historia med marsipanfabriken har tidigare rötter än så. Första gången han besökte Göteborgs Marsipanfabrik var han bara 18 år.

– Då låg den vid Stampen och jag var där tillsammans med min mamma. En av gubbarna som jobbade där skulle sluta och jag blev intresserad av att ta över, berättar han.

Den gången vågade Anders inte ta steget. Men han fick fler chanser.

– Fabriken flyttade till Backa och jag fick höra att hälften av den var till salu. Då tänkte jag köpa in mig. Men det blev ingenting då heller.

Några år senare var det dags igen. Göteborgs Marsipanfabrik gick i konkurs och Anders Olsson kunde äntligen ställa sig vid degblandaren.

– Fast jag vet väl inte varför jag fastnade för just den här branschen. Man skulle kunna tror att jag älskar marsipan, men det är inte riktigt sant, säger han.

Rulla äpplen

Den som känner sig kallad att ta över verksamheten kan se fram emot ett gediget hantverk. Grisarna stöps i särskilda formar, men alla detaljerna tillverkas för hand. Varje äpple som ska sitta i grisarnas munnar rullas mellan fingrarna och chokladen som täcker grisryggarna appliceras manuellt.

– Hemligheten bakom god marsipan är fina råvaror och ett bra recept och vi är väldigt omtyckta. För rätt person finns det många utvecklingsmöjligheter, säger Anders.

Göteborgs Marsipanfabrik

Etablerades under 1950-talet i Göteborg.

Varje år tillverkar fabriken mellan 6 000 och 7 000 marsipangrisar som levereras till Ica, Citygross och Coop.

Lokalen i Hiisings Backa är 192 kvadratmeter stor.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20