Det kan vara lite säsongsbetonat förstås. I december bakas tusentals grisar inför julen. När helgerna är över stannar maskinerna – ända fram till påska.

– Just nu har vi lite ledigt innan det är dags att börja tillverkningen av marsipankycklingar, säger Anders Olsson som äger Göteborgs Marsipanfabriken tillsammans med sin fru.

Grisarna med choklad är välkända figurer på butikshyllorna i Västsverige. Fabriken startade produktionen under 1950-talet och varit ett återkommande inslag under storhelgerna sedan dess.

Många göteborgare känner igen de klassiska julgrisarna, täckta i choklad med röda tomtar på ryggen. Majoriteten av dem säljs under december i de stora matvarukedjorna Ica, Citygross och Coop.

– Det finns bara två marsipanfabriker kvar i Göteborgsområdet. Det är vi och Bräutigams, konstaterar Anders Olsson.

Tredje gången gillt

Nu har familjen Olsson drivit verksamheten sedan 2015, men Anders historia med marsipanfabriken har tidigare rötter än så. Första gången han besökte Göteborgs Marsipanfabrik var han bara 18 år.

– Då låg den vid Stampen och jag var där tillsammans med min mamma. En av gubbarna som jobbade där skulle sluta och jag blev intresserad av att ta över, berättar han.

Den gången vågade Anders inte ta steget. Men han fick fler chanser.

– Fabriken flyttade till Backa och jag fick höra att hälften av den var till salu. Då tänkte jag köpa in mig. Men det blev ingenting då heller.

Några år senare var det dags igen. Göteborgs Marsipanfabrik gick i konkurs och Anders Olsson kunde äntligen ställa sig vid degblandaren.

– Fast jag vet väl inte varför jag fastnade för just den här branschen. Man skulle kunna tror att jag älskar marsipan, men det är inte riktigt sant, säger han.

Rulla äpplen

Den som känner sig kallad att ta över verksamheten kan se fram emot ett gediget hantverk. Grisarna stöps i särskilda formar, men alla detaljerna tillverkas för hand. Varje äpple som ska sitta i grisarnas munnar rullas mellan fingrarna och chokladen som täcker grisryggarna appliceras manuellt.

– Hemligheten bakom god marsipan är fina råvaror och ett bra recept och vi är väldigt omtyckta. För rätt person finns det många utvecklingsmöjligheter, säger Anders.