SOLCELLER. Taken på Hammarkulletorget 31-51 är nu klädda med solceller. Foto: Bostadsbolaget

Solceller i Hammarkullen ska driva hissar

Solcellerna blir allt fler i Göteborg. Nu är taken på bostadshusen på Hammarkulletorget redo för att producera el från solen.

  • Publicerad 14:03, 28 dec 2018

Bostadsbolaget har monterat upp 654 kvadratmeter nya solceller på hustaken på Hammarkulletorget 31-51. Tanken är att elen som solcellerna producerar ska användas i husen för att bland annat driva hissar, tvättstugor och belysning i allmänna utrymmen.

Läs också: Gårdsten får dubbelt så många solceller på taken

En liten del kommer även skickas tillbaka ut på elnätet beroende på årstid och belastning. Syftet med satsningen är att minska andelen inköpt el och därmed klimatpåverkan.

– De nya solcellerna kommer kraftigt reducera andelen inköpt el för de här fastigheterna, säger Oskar Scheiene, energichef på Bostadsbolagen.

Den aktuella adressen har solpaneler sedan tidigare för varmvattenberedning men dessa är gamla och inte längre i full funktion.   

Hammarkullen först ut

Solcellerna på taken på Hammarkulletorget är först ut i raden av flera solcellsprojekt som Bostadsbolaget ska genomföra de närmsta fem åren. Tynnered och Tuve står näst på tur under 2019.

– Satsningen på solceller är en viktig del för oss i arbetet med att minska klimatpåverkan från vårt fastighetsbestånd. Det ger både oss och våra hyresgäster miljöeffektiva fastigheter som tillvaratar den gratisenergi som solen ger. Att installera solceller känns helt rätt i tiden och med ny teknik tillsammans med effektivare paneler kan vi också få en bättre lönsamhet i investeringarna, säger Oskar Scheiene.

Med i allmännyttans klimatinitiativ
Bostadsbolaget och Framtidenkoncernen har beslutat att gå med i allmännyttans klimatinitiativ för att minska utsläppen av växthusgaser. Förutom att bli helt fossilfria ska även energianvändningen minskas med 30 procent senast år 2030.

Läs också: Ingen budgivning på nya kloka hus i Hammarkullen

Vi är GBG