Solosoul på göteborgska

Med sin solodebut vill Markus Hasselblom spegla ett medelålders svenssonliv. Redan nu har han siktet på sin uppföljare – som ska spelas in på ett slott i Bretagne.

  • Publicerad 16:00, 12 maj 2019

Han har haft sina toppar och dalar med band som Jmyhaze Beatbox, Lucknow Pact och Fantastic. Men när han nu gör sin solodebut är Markus Hesselblom all in. När Göteborg Direkts utsände och plus 60-årige reporter får höra musiken slungas han 35 år tillbaka i tiden då Paul Weller skiftade sound i Jam och vred det till Style Council. Det vill säga sofistikerad soul härtappad från någon Curtis Mayfield.

Markus Hasselblom backar inte för jämförelsen. Tvärt om drar han på ännu mer.

– Det var för två år sedan, efter en sommar, som jag ville testa soul. Det skulle vara riktigt smörigt, åt Julio Iglesias till, men..., säger han och höjer ett varningens finger för att forsätta:

– Det kunde lätt bli Lasse Stefanz.

Medelsvenssonångest

Samtidigt som han nämner soulen har han ändå ödmjukt hållit tillbaka i titeln på debutalbumet. "Soul" har helt enkelt blivit "Seoul", den sydkoreanska huvudstaden.

– Ja, men det är mer soul på göteborgska. Det passar mig som är Göteborgsromantiker. Det skulle vara medelsvenssonångest som skivan skulle handla om.

Så låtar skrevs, studio bokades och musiker plockades in.

– Jag skiter egentligen i det musikaliska. Bara det låter bra, säger han som erkänner att det är ett stort steg att gå från bandmedlem till ensamt ansvarig.

–Det är jag som bestämmer allt, även om jag gillar bandkonstellationer. Men jag har alltid gjort mycket själv och tar det också ekonomiskt. Redan nu tittar jag på nästa album. Jag har hittat ett slott i Bretagne där jag vill spela in. Jag ser mig själv i kaftan och med ett glas rödvin i handen.

Bra respons

En viss skillnad mot "Seoul", som är inspelad i studior på Lindholmen och Ringön. Riktigt lokalproducerat, alltså, där plattan dessutom är pressad hos Spinroad Vinyl Factory i Lindome.

Vad skiljer din musik från den du har gjort tidigare med Jmyhaze Beatbox, Lucknow Pact och Fantastic?

– Det har ju varit mer indie- och krautrock. Men visst är melodispråket detsamma. Arrangemangsmässigt är det mer piano och orgel. Jag har lyssnat en hel del på Nina Simone och afrikanskt 70-tals musik plus en del sydamerikanskt, säger han om sina upptäckter via spellistor på Spotify.

"Seoul" har fått bra respons, men Markus Hasselblom är beredd på det motsatta.

– Det är ett jävla brus att tränga igenom. Nu spelas mina låtar på P4, men det är svårt, säger han och berättar om lanseringen av krautbandet Fantastic.

– Vi hade gjort ett fantastiskt album och var väldigt stolta. Men då det kom... det blev helt tyst, inte en recension. Det var helt knäckande. Jag som alltid fått mycket press. Så nu har jag bestämt mig för att inte bry mig och slottet i Bretagne hägrar.

Markus Hasselblom

Är: Låtskrivare, musiker och sångare. 44 år. Bor i Kungälv, flyttade dit från Göteborg för något år sedan med fru och tre barn. Jobbar vid Stigbergstorget med ljudläggning och musik till filmer. Har fortfarande banden Jmyhaze Beatbox (dock inte aktivt) och Fantastic, som precis bytt namn till Jaguair.

Aktuell: Med debutalbumet "Seoul" och framtida inspelningar i ett slott i Bretagne.

Vi är GBG