Det är fjärde året i rad som sommarforskarskolan kör igång, men denna gång är den digital. Foto: Alice Edwards

Sommarforskarskolan blir digital

För fjärde året i rad hålls sommarforskarskolan Borealis Digital Science Week, en utbildning baserad i Göteborg för högstadieungdomar som är intresserade av naturvetenskap. Men i år blir den digital, vilket både har inneburit begränsningar och möjligheter.

  • Publicerad 11:51, 22 jul 2020

Sommarforskarskolan Borealis Digital Science Week är ett samarbete mellan kemiföretaget Borealis, den rikstäckande ideella föreningen Unga forskare och Göteborgs universitet. Syftet är att kortsiktigt och långsiktigt öka intresset för naturvetenskap. Den är vanligtvis baserat i Göteborgs universitets lokaler, men är digital i år på grund av coronapandemin. 

Alexandra Arnmark, 16, sitter i sin sommarstuga, fokuserad med ett anteckningsblock mittemot den bärbara datorn. Bilderna på skärmen ändras i stadig takt till mansrösten som hörs ur högtalarna. Förmiddagens genomgång handlar om E-ämnen. Längst ner på skärmen syns en rad andra unga ansikten från olika platser i Sverige.

– Det är vissa saker man saknar med att inte vara på plats. Man saknar Göteborgs universitets häftiga lokaler och att få träffa människor. Men nu kan jag ju fortfarande vara med fast från sommarstugan, säger Alexandra Arnmark som deltar i sommarforskarskolan för andra året i rad. 

Digital handuppräckning

“Räcker du upp handen eller råkade du bara klicka fel?”, frågar en av lärarna. Längst ner på skärmen finns en liten hand man kan trycka på istället för att räcka upp handen fysiskt. På så sätt kan lärarna se om någon av de 30 lyssnande eleverna har en fråga. 

– Det har gått bra! Innan var jag skeptisk till att det skulle vara digitalt. Liksom 30 elever med teknik som alltid brukar strula. Men jag är positivt överraskad, säger Alexandra Arnmark. 

Louise Hjalmarsson, koordinator för Borealis och unga forskare, håller med från andra sidan skärmen. 

– Det har gått jättebra att sända ut lektionerna från universitetet. Det är kul att vi har fått unga att bli intresserade av forskning trots att det är hemifrån, säger Louise Hjalmarsson. 

Förmiddagens uppgift är att gå igenom skafferiet hemma och hitta livsmedel som innehåller E-ämnen, studera dessa och diskutera i smågrupper. Alexandra drar fram kokosmjölk, senap och soppa på burk ur skafferiet och sätter sig framför webbkameran. Hon och två andra tjejer sitter nu i ett eget videosamtal och diskuterar deras fynd. 

Alexandra Arnmark, 16, har precis gått ut högstadiet och är med i sommarforskarskolan för andra året i rad. Foto: Alice Edwards

Louise Hjalmarsson, koordinator för Borealis och unga forskare, är med från andra sidan skärmen. Foto: Privat

Begränsningar och möjligheter

Trots att Alexandra tycker att det är lite synd att inte vara i lokaler med säkerhetsutrustning och mer vågade experiment, menar hon att begränsningarna även har inneburit nya möjligheter. 

– Man har lärt sig en hel del om digitala verktyg också! Till exempel har jag lärt mig hur jag kan sitta med digitalt på föreläsningar i fysik i Kanada.

Sommarforskarskolan använder i år programmet Microsoft Teams för att sända ut lektionerna. Louise Hjalmarsson har också tänkt på de nya möjligheterna verktyget ger. 

– Vi ser ju att det finns ett intresse att delta över hela Sverige. Tack vare att det är digitalt i år har vi deltagare från till exempel Kalix, Karlshamn och Stockholm. Innan har det mest varit riktat mot Göteborgsregionen. Vi får se efter utvärderingar hur vi kan använda detta i framtiden, säger Louise Hjalmarsson. 

Ibland dyker det upp ett till ansikte på skärmen, det är läraren som klickar sig in i de olika grupperna för att kolla läget. Under rasten pratar tjejerna om vilket gymnasium de ska börja på. För Alexandra blir det naturvetenskapsprogrammet i höst. Det är gott om skratt i smågruppen. 

– Det är ju frivilligt, sommarforskarskolan. Alla som är här tycker om naturvetenskap och det är kul att träffa människor med samma intressen. Det är också kul att det inte handlar om betyg eller stress, bara roligt lärande. 

Siktar mot stjärnorna

Det är sista sommaren som Alexandra får vara med i sommarforskarskolan, sen är hon för gammal. 

– Det är lite synd men samtidigt får jag nu gå andra sommarläger. Till exempel rymdläger för såna som jag, som älskar astronomi. 

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39