Afsana Asil, en av lärarna med räkneövningar tillsammans med två glada deltagare. Foto: Bodil Frey

Sommarklubben stärker barns självförtroende i skolan

Tidigt Föräldrastöd är en ideell förening som i sommar skapat "Sommarklubben", en sommarskola för lågstadiebarn med utlandsfödda föräldrar. "Framförallt vill vi bygga deras självförtroende och hjälpa dem hitta det roliga i att lära sig saker", säger verksamhetsledaren Bodil Frey.

  • Publicerad 12:58, 23 jul 2020

Tidigt Föräldrastöd är en ideell förening från 2013, med syftet att hjälpa föräldrar som är i behov av extra stöd. 

I sommar har föreningen erbjudit en sommarskola, “Sommarklubben”, för lågstadiebarn med utlandsfödda föräldrar, en extra utsatt grupp, enligt Bodil Frey. 

– Det kan vara så att föräldrarna är nya i Sverige, detta gäller många av barnen. Då kanske föräldrarna ännu inte kan så bra svenska och har mindre möjlighet att stötta barnen i skolarbetet, säger Bodil Frey, verksamhetsledare i Tidigt föräldrastöd.

Sommarskolan har varit extra viktig i år, eftersom coronavåren har försvårat skolgången för många av barnen, menar Bodil Frey. 

– Det finns föräldrar som inte låtit barnen gå i skolan på grund av sin rädsla för coronaviruset. Därför finns en risk att vissa av barnen missade en hel del viktig skolundervisning, säger hon.   

Området Lövgärdet i Angered har haft låga skolresultat för de som går ut högstadiet. Genom att börja med de minsta barnen hoppas Bodil Frey att man motverkar samma utgång i framtiden. De dåliga skolresultaten sitter enligt henne ofta i ett lågt självförtroende. 

– En dålig skolstart kan göra att man känner sig dum, en bild som lätt hänger kvar hos en länge och gör att man inte tror att man kan. Det leder ofta till att man klarar av skolan sämre i framtiden, säger Bodil Frey. 

Sommarskolan leds av tre av föreningens kulturtolkar, som talar arabiska, dari och somaliska. Att kulturtolkarna ofta gjort samma resa som barnen kan bli en extra knuff i rätt riktning. 

 

En av de tre grupperna som går sommarskolan Sommarklubben i år. Foto: Bodil Frey

Bodil Frey, verksamhetsledare i föreningen Tidigt Föräldrastöd. Foto: Privat

– Kulturtolkarna kan vara en förebild för barnen. En person som gjort samma resa som de själv och kommit in i samhället. De vinner lättare barnens förtroende då de kan ha bättre förståelse för dem, säger Bodil Frey. 

kulturtolkar kallas även “Brobyggare”. Med det menas att de jobbar för att skapa en bro mellan de som är nya i Sverige och svenska myndigheter, för att bygga förståelse och motverka missförstånd. 

Sommarskolan är inte detsamma som en skolgång, utan är en stödundervisning. Den är till för att eleverna ska hinna ikapp kunskapsmässigt till terminens start. 

– Vi tittar på kunskapskraven i läroplanen och ser över var barnens utvecklingsområden är för att de ska kunna ligga i fas. Men framförallt vill vi bygga deras självförtroende och hjälpa dem hitta det roliga i att lära sig saker. 

Efter Sommarklubbens avslutning den 6 augusti vill Bodil Frey även lämna ett meddelande till barnens blivande lärare till hösten. 

– Vi vill visa deras blivande lärare det hårda arbetet barnen lagt ner under sommaren och hur mycket de har utvecklats, säger Bodil Frey.

Fakta om Sommarklubben

Är: En stödutbildning för lågstadiebarn med utlandsfödda föräldrar i Lövgärdet.

När: Pågår måndagar och torsdagar kl 10 – 13, under sex veckor mellan den 29 juni och den 6 augusti.

Finansierat av: är finansierat av Arvsfonden och har i år även fått bidrag från Angereds stadsdelsnämnd. 

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

Alma gav livemusiken nytt liv på igenvuxna scenen

Öppnade sin trädgård för sommarkonserter Sommarens inställda konserter och liveframträdanden har skapat frustration hos såväl musiker som publik. Därför bestämde sig Alma Bengmark från Billdal för att gräva fram en igenvuxen scen och ordna...fredag 14/8 13:21

KONSUMENT GÖTEBORG

Det bör du tänka på när du hyr ut sommarstugan

Konsument Har jag rätt att ersättas för försenat tåg? Vem står för reparation av båten – jag eller säljaren? Och det bör du tänka på när du hyr ut ditt sommarhus. torsdag 13/8 14:37

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Jernberg: "Ibland måste man släppa taget"

Retorik Efter en turbulent vår och en höst där allt fortfarande inte är riktigt som ”vanligt” kan det vara viktigt att våga varva ned och utmana sina tankebanor. måndag 10/8 14:00

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11