Vattenkrig, pyssel, snickeri och lek med kompisar.

Det är några saker som sjuåringarna Bachir Berg- Bahlawan, Lovis Lindqvist och Tiwa Werndell gillar att göra i Positivparken i Frölunda.

Eftersom de går på Slottsbergsskolan respektive Flatåsskolan som ligger i närheten träffar de ofta sina klasskompisar i parken, även efter skolavslutningen.

I mars stod den nya hinderbanan klar som både kan utmana de äldre ungdomarna som yngre käpphästryttare på egentillverkade hästar.

Sport och kreativitet

Hela sommaren anordnar Ungdomens hus 1200 Kvadrat olika aktiviteter i två grupper som leds av fritidsassistenterna Amanda Boqvist och Shahin Hassanvan tillsammans med feriearbetarna.

– I den kreativa gruppen kommer vi att göra lite allt möjligt, som batikmönster, kanske graffiti, måla med olika tekniker, pärla, gå tipspromenad, skattjakt och olika lekar, säger Amanda Boqvist.

Redan en vecka in på sommarlovet är parken välbesökt av barn och ungdomar i alla åldrar, även om det innan pandemin var betydligt fler.

– I sportgruppen kör vi lite fotboll, basket, volleyboll, brännboll, dansstopp, vattenlek och en massa annat, säger Shahin Hassanvan.

Om det blir möjligt att ha några större evenemang framåt slutet av sommaren hänger på restriktionerna.

– Varje vecka gör vi en ny planering ihop med feriearbetarna, säger Amanda Boqvist.

Fler trygga vuxna

När pandemin sätter stopp för resor och fler blir hemma ökar behovet av en meningsfull fritid och kontinuitet.

Det menar Karin Scotting, fritidsassistent i Positivparken.

– Jag ser redan nu många av våra året runt-besökare som kommit hit varje dag under första lovveckan.

Marie Falk, verksamhetsutvecklare inom fritid, menar att behovet av en trygg plats med många vuxna och äldre ungdomar är extra viktigt under pandemin.

– Vi vet att ohälsan har ökat bland barn och unga och även riskerna för psykisk ohälsa och våld i hemmet. Alla medarbetare har utbildning i att möta barn och deras funderingar och som en del i introduktionen för feriearbetarna har vi lagt till hur man ska hantera om man får höra att någon far illa, även om inget ansvar läggs på dem.

Hon menar att det ska finnas något för alla att göra i Positivparken, även om man inte känner sig bekväm i större sammanhang.

– Därför har vi även grupper för lite smalare intressen om man vill ha ett mindre sammanhang för att känna sig trygg.