Sommarlov. Restriktioner stoppar ungdomar från att resa fritt i kollektivtrafiken. Foto: Mostphotos (genrebild)

Sommarlovskorten redo men delas inte ut

Västtrafikskorten ligger redo för Göteborgs sommarlovslediga ungdomar. Men för att de ska delas ut krävs att restriktionerna i kollektivtrafiken hävs om man inte har sommarskola eller sommarjobb.

  • Publicerad 11:51, 9 jun 2021

Viktoria Tryggvadottir Rolka, kommunalråd (S) Foto: Pressbild

Göteborgs Stad har beslutat att ge alla skolungdomar från årskurs 6 till årskurs 2 på gymnasiet sommarlovskort för kollektivtrafiken.  Men Folkhälsomyndighetens restriktioner om icke nödvändiga resor sätter käppar i hjulet för att ungdomarna ska få tillgång till busskorten.

Däremot är det säkerställt att alla som har sommarlovsskola eller sommarjobb i kommunens regi får sitt kort.

– De korten är säkrade för det betraktas som nödvändiga resor. För resterande är allt bokat, förberett och klart om det lättar, vilket vi hoppas på, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka, kommunalråd (S).

Barn och unga har tidigare under vissa år fått resa fritt i regionen under sommaren men när alliansen kom till makten 2018  drogs sommarlovskorten in. I år lyckades Socialdemokraterna återinföra sommarlovskortet.  

– Vi har slitit och kämpat för att detta är viktigt.  Det är många i stora delar av Göteborg som inte har bil och kan köra sina barn eller har råd att köpa ett busskort till sina barn. Det är en jämlikhetssatsning.

Attenius (S): Alla unga ska kunna ta sig runt i Göteborg

Tycker du att villkoret om att restriktionerna måste lätta är rimligt?

– Det går att se på olika sätt. Jag är ingen smittskyddsläkare men som medmänniska tycker jag att alla ungdomar förtjänar att kunna ta sig till badplatsen, säger Viktoria Tryggvadottir Rolka.

Enligt kommunen måste restriktionerna i kollektivtrafiken lätta senast 22 juni för att korten ska att delas ut.

Vilka får sommarlovskort?

För att få ett sommarlovskort ska du:

• Vara folkbokförd i Göteborg (eller papperslös/asylsökande som stadigvarande bor eller vistas i Göteborg)

• Vara under 20 år

• Gå i årskurs 6 till år 2 på gymnasiet under vårterminen 2021 eller i år 3 på gymnasiesärskolan eller just ha gått ut årskurs 3 på gymnasiet, men ska återvända för gymnasiestudier under höstterminen 2021.

Källa: Göteborg stad

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00