Sommarlovskortet blir "löneförmån"

Västtrafikskort har utlovats till unga med sommarjobb inom kommunen. Men det handlar inte om ett busskort utan en "löneförmån" som kan innebära stora utlägg för barnen.

  • Publicerad 14:07, 10 jun 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det råder stor förvirring gällande det så kallade sommarlovskortet som möjliggör fria resor i kollektivtrafiken för skolelever.

Västtrafik har tidigare meddelat att de inte delar ut busskorten så länge Folkhälsomyndighetens restriktioner om icke nödvändiga resor ligger kvar.

Samtidigt lovade Socialdemokraterna nyligen att alla barn som har sommarlovsskola eller sommarjobb i kommunens regi ska få sitt busskort.

Sommarlovskorten redo men delas inte ut

Det stämmer delvis.

För barn som har sommarlovskola handlar det om att giltigheten för det ”vanliga” Västtrafiks-skolkortet i så fall kan förlängas, menar Peter Hermansson (M), ordförande Västtrafik.

Han känner däremot inte till att feriearbetande ungdomar i Göteborg har lovats sommarlovskort.

Löneförmån

Det i sin tur kan förklaras med att det inte handlar om ett fysiskt busskort utan om vad som beskrivs som en ”löneförmån” om att åka fritt i kollektivtrafiken.

Enligt Axel Darvik (L), kommunalråd handlar det om att politikerna har avsatt 30 miljoner kronor i en pott för detta ändamål.

– Det ska finnas pengar avsatta som en löneförmån. De som har sommarjobb inom staden ska också få lov att åka fritt till och från arbetet, säger han och tillägger.

– Men man får antagligen hantera det som ett utlägg då.

Förvaltning ovetande

När GöteborgDirekt kontaktar Arbetsmarknad och vuxenutbildning – som betalar lön till 4 500 feriearbetande ungdomar – känner de varken till löneförmånen eller potten med de 30 miljoner kronorna.

Kommunalråd Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) menar att hon inte kände till detaljerna och att det låter som en osmidig lösning.  

– Det blir krångligt om barnen måste lägga ut, alla har kanske inte den möjligheten. Det är ganska dyrt att åka med kollektivtrafiken. Men bra att det går att lösa på något sätt.

Viktoria Tryggvadottir Rolka, kommunalråd (S) Foto: Pressbild

Axel Darvik (L), ordförande grundskoleförvaltningen. Foto: Liberalerna