HÖNÖ. Stefan Gadd på Göteborg & Co tipsar om norra skärgården i stället för södra. "Dit är det enklare att ta sig och där finns en större kapacitet att ta emot folk", säger han. Foto: Tommy Svensson

Sommarrådet: Upptäck norra skärgården i stället för södra

Liseberg är stängt och musik- och festivalsommaren inställd. Lägg där till reserestriktioner och uppmaning om social distansering. Sommaren 2020 blir inte som planerat.

  • Publicerad 06:20, 31 maj 2020

Jag tror att många som bor i regionen inte riktigt har koll på att det finns rätt mycket att göra.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

– Liseberg betyder jättemycket för turismen i Göteborg, så vi hoppas verkligen att de får öppna. Om man bara tar Håkans konserter på Ullevi var det en kvarts miljon sålda biljetter. Vi vet att det är många icke-göteborgare som brukar gå på dem, säger Stefan Gadd, press- och informationschef på Göteborg & Co.

När de stora dragplåstren försvunnit satsar Göteborg & Co i stället på att visa andra sidor av staden.

– På hemsidan har vi massor av tips på aktiviteter, vandringsleder, shopping och restauranger. Jag tror att många som bor i regionen inte riktigt har koll på att det finns rätt mycket att göra, säger Stefan Gadd.

Lisebergspremiären flyttas på obestämd tid

De stora sommarkampanjerna för att locka utlandsturister har stoppats. I stället riktas fokus mot hemesterfirarna.

– Det bor en miljon människor i Göteborg med ytterområden och ytterligare några till om man vidgar den cirkeln så den omfattar två timmars bilresa bort, det blir ungefär 15 mil, säger Stefan Gadd.

Sorg för Göteborg – Håkans konserter flyttas

Förväntar ni er färre gästnätter när turisterna har närmare hem?

– Det kommer helt säkert bli färre gästnätter. Däremot kan man tänka sig att de som normalt sett hade rest i väg någon annanstans på sin semester i stället stannar hemma och turistar här.

Den 1 mars stängdes turistbyrån i Nordstan efter 40 år. I samband med det blev den nyligen ombyggda turistbyrån vid Kungsportsplatsen stadens enda.

Efter 40 år: Turistbyrån i Nordstan stänger

– Vi har också så kallade info points, obemannade ställen där man kan hämta turistinfo. Det kan vara broschyrer eller skärmar där man kan söka. Det finns på ett antal platser. Men sedan har vi mycket digitalt också, säger Stefan Gadd.

Skärgårdsborna är oroliga över smittspridning och att det blir fullt på båtarna. Hur ser ni på uppgiften att både locka turister och samtidigt se till att Folkhälsomyndighetens restriktioner följs?

– Det är en balansgång. När det gäller södra skärgården kommer båtarna köra med begränsad kapacitet för att undvika trängsel. De kommer inte vara fulla. Därför tipsar vi gärna om att åka till norra skärgården i stället. Dit är det enklare att ta sig och där finns en större kapacitet att ta emot folk.

Utforska Göteborgs museum hemifrån

Världskulturmuseet

Här utmanas du att tänka i nya banor och se saker ur nya perspektiv, både genom utställningar och arkitektur. Vandra runt på muséets olika våningar och läs om utställningsföremålen här.

Göteborgs Naturhistoriska Museum

Kolla in museets digitala utställningar Allt är i rörelse och Trollbunden – folktro, fakta och fiktion. De erbjuder också flera filmade föredrag,intervjuer och samtal. Får du inte nog av naturen? Gör en djupdykning ner i muséets kunskaps- och faktasidor!

Göteborgs konstmuseum

Göteborgs konstmuseum har en imponerande samling, och nu kan du uppleva den digitalt! Botanisera bland verk och webbutställningar på konstmuseets digiseum här

Röhsska

Besök Sveriges enda specialmuseum för design och konsthantverk från ditt vardagsrum! Röhsskas digiseum ger dig möjlighet att studera drygt 10 000 av museets föremål!  

Göteborgs Stadsmuseum

Lyssna på Göteborgs första museipodcast! Avsnitten är ungefär en kvart och handlar om stadens kulturhistoria och vad som är på gång just nu. Nya avsnitt kommer varje månad.

Om du vill djupdyka i Stadsmuseets digra arkiv ska du besöka deras digiseum, där du utöver miljontals dokument kan ta del av digitala utställningar och videoserier. 

Mölndals stadsmuseum

Sitt hemma i soffan och utforska utställningar från Mölndals stadsmuseum! I deras digiseum hittar du bland annat utställningenMat – i nöd och lustoch hela museets föremåls- och fotoarkiv. Snart kommer du också kunna se filmklipp och bildspel från museet!

Oscar II Fort

Ta del av material kopplat till fortets historia som ritningar, historiska bilder och filmer kopplat till verksamheten. Du kan också lära dig om varför fortet ligger där det gör, på Västerberget vid Göteborgs inlopp, och vilket värde fortet haft historiskt sett.

Källa: Göteborg & Co.  

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11