Besviken. Marie Delin Oscarsson har sommarhus på Asperö.

Sommarstugeägarna bortglömda i p-kaoset

De fastboende i Södra skärgården har fått fler parkeringsplatser. Men för de som har sommarhus har p-situationen förvärrats.

  • Publicerad 15:34, 26 apr 2021

Det är ju skrattretande när man vet hur mycket folk det är.

Besviken. Marie Delin Oscarsson har sommarhus på Asperö.

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

För Marie Delin Oscarsson, som har haft fritidshus på Asperö ända sedan 1996, är parkeringsbekymret en sommarföljetong. Så länge hon kan minnas har det varit problem med parkeringsplatser på Saltholmen och Långedrag.

Klumpas ihop med badgäster

I år har situationen blivit ännu värre. Sedan i höstas har samtliga parkeringsplatser på Saltholmen omvandlats till boendeparkering för de som är folkbokförda på öarna. I stället hänvisas såväl sommargäster som tillfälliga badgäster till parkeringsplatser några kilometer bort.

Badgästernas p-platser borta

– Det är ju lite konstigt att vi jämställs med dem som besöker skärgården över dagen. Vi brukar vara i stugan hela säsongen, säger Marie Delin Oscarsson.

På öarna i södra skärgården finns ett tusentals fritidshus. Eftersom majoriteten av ägarna inte är skrivna i sina sommarhus saknar de möjlighet att söka parkeringstillstånd. Därmed tvingas de konkurrera om p-platserna med boendeparkerare, andra fritidshusägare och dagbesökare.

– Parkeringsavgifterna är dyra. Och har vi väl hittat en plats, vill vi inte släppa den. Det betyder att det blir ett bekymmer om vi behöver åka iväg på ett ärende, säger Marie Delin Oscarsson.

Flexbuss

Att som Trafiknämnden föreslår parkera bilen på Hinsholmen och ta flexbussen den sista biten ser hon heller inte som ett alternativ. Särskilt inte under en pågående pandemi när platserna är begränsade.

– Jag läste att bussen kan ta sex personer per resa. Det är ju skrattretande när man vet hur mycket folk det är, säger hon.

Själv bor Marie Delin Oscarsson i Linnéstaden och kan ta spårvagnen ut till Saltholmen och lämna bilen i stan. Men då måste hon komma ihåg att ha koll på städningen av sin hemmagata varannan vecka. Annars riskerar hon dryga parkeringsböter.

– Nu funderar jag och min sambo att bli särbo. Då kan en av oss folkbokföra sig på Asperö och vi kan ställa oss i kö till en parkeringsplats, säger hon.

Bilfritt. Marie Delin Oscarsson har haft sommarhus på Asperö i 25 år. Foto: Sanbasab/Mostphotos

Göteborgsnöje

Försvunna "Kassettmannen" funnen

Nöje Radiojournalist Peter Gropman har löst gåtan efter 30 år Kassetterna med reseskildringarna blev en följetong i P3:s "Morgonpasset" med Stefan Livh och Tomas Tengby som programledare på 90-talet. Men vem mannen bakom kassetterna var visste ingen. Nu är...onsdag 12/5 10:57

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00