Allvarstema. Lars Bygdén åker på turné. Foto: Pressbild

Sorgen gav Lars mest mörka och hyllade skiva

Beskedet om hustruns cancer skapade albumet. Efter hennes död kom det ut. Nu turnerar Lars Bygdén med musiken präglad av sorg.

  • Publicerad 17:30, 12 feb 2019

Han har alltid haft en faibless för mörk musik med dovt anslag. Men när hans hustru Ulrika blev sjuk i cancer blev musiken en möjlig ventil för hans musik och texter. Hon blev friskskriven och tillsammans väntade de sitt andra barn. Då slog cancern till igen. Nu oundvikligen mot döden.

– Jag har använt musiken som en tillflyktsort när det har varit svårt, säger Lars Bygdén.

Han berättar att han spelade de nykomponerade låtarna för henne.

– Jo, det gjorde jag. Men ibland var hon nog inte riktigt mottaglig. Det blev sedan fler låtar efter att hon har gått bort, säger han.

Hur blir det att lyfta upp musiken från albumet på scen?

– Det känns som en del i allt det negativa ger tillbaka något positivt. Något i mig tycker att det är jobbigt. Men samtidigt är det bra och fint, säger han.

– Jag är lyckligt lottad som får bra recensioner. Men det känns också som musiken är mer än min. Folk i samma situation har berättat att min musik hjälper dem.

Det känns som en paradox att ditt mest hyllade album också handlar om din svåraste stund?

– Jo, men det är ju ändå som att allt gott något ont kan för med sig är positivt, säger han.

– Men jag har ju alltid dragit till mörk musik. Det finns en tråd till mitt förra album. Fast den här är tyngre och mörkare.

Hur går du vidare?

– Jag vet inte. Jag har någon låt på gång. Det finns mycket att skriva om.

Lars Bygdén

Är: 45-årig musiker med två minderåriga barn. Från Sundsvall med en bakgrund i The Thousand Dollar Playboys. Blev soloartist 2005 och har gett ut fem album, varav det senaste kom i höstas.

Aktuell: Med senaste albumet "Dark companion", om hans hustru Ulrikas cancersjukdom och bortgång. Ett album som han nu turnerar med. Den 14 februari gästar han med sitt band Pustervik.

Vi är GBG

    Vi är GBG