Sossarna lovar pengar till idrotten

Mer pengar till att rusta upp idrottsanläggningar och lön för att locka unga ledare. Det är några av Socialdemokraternas vallöften för att stärka idrottsföreningarna i utsatta områden. – Rom byggdes inte på en dag, men man måste börja någonstans, säger Ann-Sofie Hermansson, (S) kommunstyrelsens ordförande.

  • Publicerad 16:59, 8 maj 2018

Vi har i flera artiklar beskrivit situationen för idrottsföreningarna i framför allt nordost. Flera klubbar har skickat nödraketer om vikande medlemstal, bristen på föräldraengagemang och krånglig administration.

Läs också: Nödropet: Fotbollen hotad i förorten

Läs också: Slåss för sin överlevnad

Nu lovar Socialdemokraterna flera nya satsningar för att stärka föreningslivet om man behåller makten efter valet. Totalt handlar det om investeringar på 21,5 miljon som bland annat ska gå till att ge bättre tillgång till skol- och förskolelokaler på kvällstid och en föreningspool som ska stötta klubbarna administrativt. Den största utgiftsposten, 17 miljoner, har man lagt på upprustning av platser för spontanidrott.

– Det ser inte bra ut. Flera idrottsplatser är i väldigt dåligt skick. Vi vill att man ska kunna använda de här planerna både spontant och organiserat eller bara gå dit och träffa kompisar. De här mötesplatserna är väldigt viktiga att de lever upp på kvällen, säger Ann-Sofie Hermansson.

Något mer kontroversiellt är att man vill ge särskilt utsatta områden möjlighet att betala lön till unga ledare för att underlätta rekryteringen som många klubbar idag kämpar med.

– När man är där ute känns det som att ledarna är gamla och det är problematiskt med det ideella engagemanget. Man kanske inte bara kan fortsätta göra som förr, utan måste prova något nytt. Det handlar inte om några stora pengar, kanske 500 kronor i månaden, men det kan uppvärdera insatsen och öka attraktionen.

Målet med satsningen är att på sju år fördubbla föreningsaktiviteten i de områden som har lägst idrottsaktivitet.

– Angered har idag 4 300 föreningsmedlemmar. Det känns roligt att ha målet att fördubbla det antalet.

Räcker de här pengarna till att göra de förändringar som föreningarna efterfrågar?

– Ja, jag tror att vi kan göra något i verkligheten. Det är en uppriktigt menad satsning men sedan kommer folk kanske säga att det är för lite och för sent. Men jag tror att det är en viktig pusselbit i jämlikhetsbygget.

När tror du att göteborgarna ser effekten?

– Rom byggdes inte på en dag, men man måste börja någonstans. Vi jobbar långsiktigt, men jag tror att vi kan göra ganska mycket ganska fort.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Guide: Bästa tipsen till mors dag

Nyheter Så här kan du uppvakta mamma "Mor, lilla mor, vem är väl som du." På söndag är det mors dag och det ska såklart firas. Här har vi samlat bästa tipsen för dig som behöver lite inspiration.söndag 27/5 9:15

"Stor risk att S förlorar makten"

Nyheter Statsvetare Folke Johansson om S De betraktas som ansvariga för allt som varit problematiskt. Och de kan inte skylla ifrån sig. Det menar statsvetaren Folke Johansson, som tvivlar på att Socialdemokraterna kommer att få förtroende...lördag 26/5 11:20

Traditionell rock och glittrande elegans när Soffan väljer musiken

Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Socialdemokraten...lördag 26/5 6:40

Göteborg halkar efter i bostadsbyggandet

Nyheter Få lägenheter och nästan bara bostadsrätter Bara hälften av det antal bostäder som behövdes byggas förra året blev färdigställd, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Dessutom var mindre än 20 procent av de färdigställda bostäderna...fredag 25/5 16:40

Trendbrott: Brottsligheten minskar kraftigt i Bergsjön

Nyheter Narkotikabrott, skadegörelse och våldsbrotten har minskat Bergsjön har länge haft problem med brottslighet. Nu ser trenden ut att vända tack vare samverkan mellan polis och flera aktörer. "Det finns ingen enskild insats som kan ge resultat. Fler måste...fredag 25/5 16:07

Mässa med massa musik

Nyheter Finstämt när gitarren står i centrum på Hisingen Runt 4000 personer väntas dyka upp när Nordens största gitarrmässa, Fuzz Guitar Show, arrangeras i Eriksbergshallen nu i helgen. Projektledaren Ulf Zackrisson ser fram emot mässan: "Det är en stark...fredag 25/5 15:40

Vi är GBG