Första dagen i sengångarhägnet för tamarinungarna. Foto: Annie Thuengård

Sötchock: Tillökning i regnskogen på Universeum

Idag släpps hela familjen med tvåfärgade tamariner ut i regnskogen på Universeum. I gruppen finns det tvillingpar som föddes i september. Men det är uppförsbacke för aporna, som klassas som akut utrotningshotade.

  • Publicerad 18:10, 17 nov 2021

Bland tukaner, sengångare och grönskande bladverk hoppar hela den stora familjen med tvåfärgade tamariner omkring på Universeum. De två nytillskotten har vuxit till sig tillräckligt för att familjen ska kunna flytta ut i sengångarhägnet.

– Det är en stor grupp med små apor och de blir tuffare och tuffare, säger Daniel Roth som är zoolog på Universeum. De är en utmaning för djurvårdarna.

Just den här familjen är stor med totalt 15 individer bestående av elva ungar och fyra vuxna. Daniel berättar att stora grupper tamariner kan skydda stora territorier och allt eftersom gruppen växer blir familjen mer och mer kräsen kring vilka de accepterar i hägnet.

– Det är bra om man är accepterad. Djurvårdaren måste vara lugn och trygg och ha jobbat ett tag så att det finns ett förtroende. De måste tycka om en, säger han.

Semivilda djur

Hur söta de små aporna än må vara så är de inga husdjur utan semivilda djur som man har som mål att kunna sätta ut i sin naturliga miljö i det vilda i framtiden.

Den globala naturvårdsunionen (IUCN) bedömer att det endast finns omkring ett tusental individer av arten i det vilda, och att 80 procent av dem riskerar försvinna inom ett par decennier. De lever naturligt i regnskogen nära staden Manaus i norra Brasilien.

Bidraget för artens överlevnad från just den här gruppen apor är stort. Bara i år föddes sex ungar på Universeum, jämfört med de fem ungar som fötts på de andra europeiska djurparkerna.

Nya EU-regler försvårar

Men det finns en hel del käppar i hjulet för bevarandeprogrammet. I april i år kom EU:s nya djurhälsoförordning med mycket nya riktlinjer.

Enligt Daniel Roth tar det tid för myndigheter att sätta sig in i reglerna vilket gör förflyttning av djuren till andra djurparker i Europa svårt och tidskrävande. Då antalet individer som fortfarande finns är få så är avelsprogrammet av stor vikt.

– Stambokskoordinatorn eftersträvar den bästa möjliga genetiska matchningen när olika individer paras ihop med varandra. Målet är att vi djurparker tillsammans ska hålla en genetisk sund stödpopulation, säger Daniel Roth.

Felicia Torpegård är en de djurvårdare som tamarinfamiljen tycker om. När jag frågar om hon har någon favorit så skrattar hon.

– Det kan man ju inte säga. Men de är väl något speciellt med den första ungen, säger hon.

Daniel Roth är zoolog på Universeum. Foto: Annie Thunegård

Förlust av livsmiljö och invasiva arter är de största hoten mot den tvåfärgade tamarinen, säger Daniel Roth, zoolog på Universeum. Foto: Annie Thunegård

Bevarandeprogram och rödlista

Hela populationen av de tvåfärgade tamarinerna på Universeum är ingår av ett internationellt bevarandeprogram för arten på uppdrag av europeiska djurparksföreningen (EAZA). Bevaringsarbetet för just tvåfärgade tamariner leds av en stambokskoordinator vid Durrel Conservation Trust på Jersey i England. Arter är listad som akut hotad av den globala naturvårdsunionen (IUCN).

IUCN:s röda lista

Utdöd

Utdöd i vilt tillstånd

Akut hotad

Starkt hotad

Sårbar

Missgynnad

Livskraftig

Visa merVisa mindre

Den tvåfärgade tamarinen är akut utrotningshotad. Ungefär tusen individer beräknas finnas kvar i det vilda. Foto: Annie Thunegård

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21