Souligt, svängigt och funkigt i mellandagarna

De har spelat i New York. Sedan i Berlin. Nu ska Göteborg nöjesvärld skakas om i mellandagarna. Då spelar Suburbans med LaGaylia Frazier och Lollo Gardtman som gäster – plus Mats Nileskär som dj.

  • Publicerad 17:00, 21 dec 2018

När Suburbans firade tio år 2017 gick biljetterna till jubileumskonserten på Sockerbruket åt som i ett nafs. Där och då föddes idén hos arrangören och bokaren Johanna Holmqvist om en kväll i soulens och funkens tecken.

Åttamannabandet från Göteborg gillar att spela, gör det gärna och antar utmaningar – oavsett om det är att spela på ett lastbilsflak eller på eget bevåg boka in sig på några New Yorkklubbar.

– Ja, Suburbans vill göra mer och alla är positiva, säger Johanna Holmqvist, som såg sin idé med Gbg Soulparty födas.

– Jag hade startat mitt produktionsbolag och vaknade en morgon med idén om ett soulparty.

Nu är det dags och satsningen är gedigen. Förutom Suburbans som husband kommer gästsolisterna Johanna Hjort, Elena Persson, Lollo Gardtman och LaGaylia Frazier till Trädgår'n den 28 december.

– LaGaylia Frazier är ju kvällens stjärna och hon är enormt taggad för det här, berättar Johanna Holmqvist, som avslöjar musikens inriktning för kvällen.

– Det blir låtar från 60-talet och framåt. Idén är också att gästaristerna inte ska sjunga det som de brukar göra.

Till Gbg Soulparty har även den svenske soulmästaren, radioprataren, musikjournalisten och dj:n Mats Nileskär engagerats.

– Han är ju extremt uppbokad och kör bara som dj några gånger per år, så det är fantastiskt, säger Johanna Holmqvist om bokningen som blev klar då han fick Lukas Bonniers stora journalistpris för sina gärningar

För Suburbans är det bråda dagar med repetitioner med och utan artisterna som ska vara med.

– Vi är ju alla amatörer som har det här vid sidan av jobbet, säger Urban Ward, till vardags kommunikationschef på Göteborgs konserthus och tidigare cellist i Symfoniker, men nu saxofonist.

– Det finns ett otroligt driv i det här gänget. Har vi inte kul kan det vara. Så vi repar mycket.

Genom kontakter lyckas bandet boka fyra spelningar på lika många klubbar på Manhattan våren 2017.

– Vi gick inte plus, men vi hade väldigt roligt. Vi fick två gig i Harlem och där lossnade det efter att de två tidigare spelningar varit lite stela. Det var så vi nöp oss i armen, säger Urban Ward.

– Och i våras var vi Berlin.

Som Suburban Guerilla Soul har bandet också spelat på sin Ford Ranchero -73 runt om i stan.

– Vi hade inget tillstånd och då vi kom till Stora Teatern stod polisen där. Vi var iskalla och sa "Vi ska spela där" och blev hänvisade en plats där vi kunde stå, berättar Urban Ward leende åt minnet.

Men nu ska han och bandet med gäster underhålla för drygt tusen gäster på Trädgår'n i ett arrangemang som förhoppningsfullt ser sin fortsättning – åtminstone en gång per år.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG