Mode på stan. Blandat, brokigt och bekvämt i Majorna. Foto: Lovisa Hansson

SPANING. Göteborg Direkt kollar in modet i Majorna

Nerklädd medelklass. Så kan klädstilen i Majorna beskrivas. GöteborgDirekt har pratat med förbipasserande i Majorna om hur de ser på den lokala klädkoden.

  • Publicerad 11:15, 31 aug 2021

Text: Lotta Engelbrektsson Foto: Lovisa Hansson

Foto: Lovisa Hansson

Pepule Brodrej, 28 år...

... tycker absolut att det finns ett Majorna-mode. Här klär sig folk slarvigt men medelklassigt. Som en slags "renare hippies". Även om majornaborna bara går utanför dörren i sunkiga kläder, lyser det medelklass om dem.
Själv är Pepule helt oengagerad i kläder. Hon har inte köpt ett plagg på fem år. Istället tar hon över vännernas avlagda kläder när de rensar sina garderober.
"Eftersom jag har en så vanlig skostorlek behöver jag inte ens köpa nya skor. Det finns alltid någon annan som har tröttnat på sina skor och ger dem till mig"

Foto: Lovisa Hansson

Daniel Andersson, 47 år...

...menar att det knappt finns några hipsters längre. Trenden är död. Även skäggen är på väg att försvinna, eller är åtminstone mycket kortare nu. Daniel funderar själv på att raka bort det sista från hakan. Eftersom han ska gå på kafé tillsammans med sin dotter har han tagit på sig en skjorta till jeansen.

"Man ser inte många kostymer i Majorna. Men man kan se att kläderna är dyra även om det inte är särskilt uppklätt"

Foto: Lovisa Hansson

Peter Nordström, 65 år...

....har parkerat hojen och tar en fika på Café Skogen. Han tycker inte att det finns någon särskild klädkod i Majorna. Alla har olika, beroende på grupp. MC-åkare klär sig på sitt sätt och hipsters på sitt.
"Det finns fortfarande ganska många hojåkare i stadsdelen, även om hipstrarna har börjat ta över. Annat var det på 70-talet då Peter flyttade hit, då var det rena slummen. Han minns det som en rolig tid.
Själv klär han sig hojuniform jeans, kängor och skinnväst.

Foto: Lovisa Hansson

Mia Frankedal, 64, år...

...definierar klädstilen i Majorna med ordet mångfald. Hon tycker att stämningen är avspänd, skön och inkluderande. Blandningen av folk gör att ingen sticker ut. I Majorna kan man klä sig hur som helst.

"Själv har jag nog ingen stil. Jag har arbetskläder när jag jobbar i ateljén, men det är inte så stor skillnad jämfört med mina andra kläder".

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00