Sparkrav på musiken. Kultur och Fritid i Västra Göteborg ska spara fyra miljoner kronor under nästa år. (Arkivbild) Foto: Dino Soldin

Sparförslaget: Miljoner på kultur i skolan

Nu är det dags igen. Kulturskolans musikverksamhet i Västra Göteborg hotas återigen av neddragningar. När Kultur och Fritid ska spara fyra miljoner kronor under nästa år sitter musikundervisningen löst.

  • Publicerad 05:30, 13 dec 2019

På tisdag den 17 december ska stadsdelsnämnden i Västra Göteborg fatta beslut om hur nästa års budget ska fördelas. Totalt finns ett sparkrav på omkring 15 miljoner kronor och enligt det senaste förslaget ska Kultur och Fritid stå för en fjärdedel.

— Detaljerna är inte klara än, men planen är att minska på musikverksamheten, bekräftar Jenny Svärdsäter, enhetschef i Kulturskolan i Västra Göteborg

Trots att nämnden ännu inte avgjort frågan har oron börjat sprida sig på skolorna. Under de senaste åren har delar av musikverksamheten varit hotad vid flera tillfällen och varje gång räddats i sista stund. Mycket tack vara elevernas och föräldrarnas stora engagemang.

Annelie Anderberg, som är talesperson för föräldragruppen ”Bevara El Sistema i Tynnered” engagerade sig i höstas, då musikverksamheten för de yngsta barnen var uppe för diskussion. Då drogs aktiviteten in för barnen i förskolan i och med att en musikpedagogtjänst försvann.

Under hösten har El Sistemas i fiol- och celloundervisning fortsatt för klass ett och två på Vättnedalsskolan i Tynnered, något som kommer att förändras under vårterminen.

— Mitt barn som går i förskoleklass skulle få börja spela nästa år och skulle få . Nu verkar det ju inte bli så, säger Annelie Anderberg.
Enligt enhetschefen Jenny Svärdsäter finns det ingen anledning till oro när det gäller El Sistema. Pedagogiken kommer användas i skolorna också i fortsättningen, även om undervisningen kommer att se annorlunda ut.

— Det här är en helt annan process. Tanken är att delar av Kulturskolans musikverksamhet på Vättnedalsskolan ska förändras. Det har ingenting med budgeten att göra, säger hon.

Vi är GBG