Sparkad vd nominerad till Årets chef

VD:n Linnéa Lindau har nominerats till Årets chef 2020. Förra veckan fick hon sparken från sitt jobb på Chalmers Ventures i Göteborg.

  • Publicerad 09:00, 8 mar 2020

Hon har skapat en miljö som lägger kraft vid personerna istället för patenten.

Under ett helt år har juryn filat på motiveringarna. Av hundratals kandidater från hela landet har tre personer valts ut i varje kategori. Linnéa Lindau, tidigare vd på Chalmers Ventures har chans att vinna utmärkelsen Årets innovativa ledare. Fast hon inte är kvar på sitt jobb.

Under sista veckan i februari fick Linnéa Lindau lämna posten som vd. För många av hennes kollegor kom beskedet som en fullkomlig överraskning.

– Linnéa har lett verksamheten framgångsrikt och har varit en uppskattad ledare. Då är det inte konstigt att personalen blev överraskad, säger styrelseordförande på Chalmers Ventures, Johan Inden.

Hej då och lycka till

Motiveringen bakom avskedet är, enligt Johan Inden på Chalmers Ventures, att bolaget nu går in i nästa fas.

– Att det krävs olika typer av ledarskap i ett ungt bolags olika mognadsfaser är naturligt. Vi är nöjda med hur Linnéa har etablerat Chalmers Ventures och utvecklat det sedan starten 2015. Nu går vi in i en ny fas där vi ser över strategin och framtida målbild och ledningsförändringen är en del av detta, säger han.

Sedan 2001 har tidningen Chef utsett landets bästa chefer varje år. Utmärkelserna föregås av en lång urvalsprocess kantad av intervjuer och analyser och för många har priserna ett högt anseende.

Stor gala

Den 11 mars delas priserna ut under en stor gala på Grand Hotel i Stockholm. Enligt uppgift kommer även Linnéa Lindau vara på plats. Motiveringen till nomineringen som Årets innovativa ledare handlar bland annat om hennes ambition, tålamod och vänlighet.

”Hon har skapat en miljö som lägger kraft vid personerna istället för patenten, vilket har placerat bolaget högt i internationella jämförelser”.

– Som vi uppfattar det är Linnéa nominerad för sin styrka att etablera nya, innovativa verksamheter, vilket hon även gjort på Chalmers Ventures. Det är bara att gratulera Linnea till detta. Det är välförtjänt. Hon har all anledning att vara stolt över det hon har åstadkommit, säger Johan Inden.

Linnéa Lindau har nu efterträtts av tillförordnad vd, Gunnar Fernström. Enligt Chalmers Ventures har arbetet påbörjats med att rekrytera en ny vd.

Göteborg Direkt har försökt nå Linnéa Lindau för en kommentar, men utan resultat.

Årets chefer

De olika priskategorierna på Chefgalan 2020 är:

Årets chef, Årets HR-chef, Årets hälsofrämjande chef, Årets innovativa ledare och Årets mångfaldchef.

Chalmers Ventures startar, värdeutvecklar och investerar i nya tillväxtföretag.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57